Ingezonden persbericht

Winnaars ontwerpprijsvraag De Verbinding bekend gemaakt

Vakjury kiest boogbrug van Rein Hofstra als beste inzending, de duurzame pont van Ellen Holleman als tweede beste inzending. Winnaar publieksprijsvraag is de brug van Ben de Croock. Speciale aanmoedigingsprijs voor brug van studenten 'Toegang tot Kunst'.

Haarlem - 26 juli 2009. Na een spannende laatste week waar het publiek kon meestemmen in de publieksprijsvraag 'De Verbinding' maakten burgemeester Westerink van Schagen en loco-dijkgraaf Cees Mantel van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zondag 26 juli in het gemeentehuis van Schagen de beste inzendingen in de beide categorieën bekend.

De vakjury was 'verrast en gefascineerd door de hoogwaardige kwaliteit en de creativiteit van de publieksontwerpen hetgeen de betrokkenheid van de inzenders bij hun Westfriese Omringdijk nog eens onderstreept'. Bij de inzendingen voor de publieksprijs was vooral de pont, maar ook de draaibrug populair.

Publieksinzendingen:
Van het publiek, dat alleen mee kon stemmen bij de publieksinzendingen, koos ruim tweederde voor de inzending van de vier leerlingen van Toegang tot Kunst van Denise Braam. Het ontwerp van de studenten Esther Bobelidijk, Jennifer Duursma, Joep de Jong en Marijn Baars blonk uit door jeugdige inventiviteit, vrolijkheid en creativiteit. Het feit dat jongeren zich op zo'n serieuze manier met hun omgeving bezighouden speelde een doorslaggevende rol. Inhoudelijk waardeerde het publiek het ontwerp van de brug omdat deze brug het zicht op het landschap niet ontneemt. De brug is degelijk geconstrueerd, 'zoals het Westfriesland betaamt.' Op de tweede plaats koos het publiek met 9 van de stemmen voor de vlotbrug van Gerard van Nes, wegens de goede inpassing in het Noord-Hollandse landschap.
De vakjury oordeelde anders. Zij gaven unaniem hun stem aan de inzending van Ben de Croock als beste ontwerp. Zijn Floris V brug was volgens de jury het meest zorgvuldig uitgevoerde voorstel dat de verbinding in beeld brengt. Hierbij heeft hij rekening gehouden met het specifieke karakter van de dijk en de omgeving.
Gezien het feit dat de vakjury unaniem voor het ontwerp van Ben de Croock heeft gekozen en de stem van de vakjury voor 50 de definitieve winnaar bepaalt, riep burgemeester Westerink inzender Ben de Croock tot winnaar van de publieksinzendingen uit. De gelukkige De Croock nam de prijs van ¤¬ 2.000,-- in ontvangst. Vanwege het hoge aantal stemmen van het publiek, ontvingen ook de studenten van Toegang tot Kunst ¤ 2.000,--

Professionele inzendingen:
Het ontwerp van Rein Hofstra werd als beste ontwerp tussen de ontwerpen van de andere professionele inzenders Jenske Dijkhuis, Ellen Holleman en Harald Schole, Lody Trap en het architecten/ruimtelijkontwerpersduo Karel de Boer en Stephan Schagen gekozen.
Uit de professionele inzendingen heeft de vakjury één ontwerp op basis van kwaliteit, originaliteit, functionaliteit, technische- en ethische aspecten en multifunctionaliteit gekozen, met de intentie dit ontwerp verder te laten ontwikkelen.

De vakjury heeft na uitvoerig beraad gestemd en bijna unaniem de boogbrug van Rein Hofstra als beste en meest degelijke ontwerp uitgekozen. Juryrapport: 'Zowel het respect voor de cultuurhistorie als de technische functionaliteit maken dit ontwerp tot uiteindelijke winnaar. De jury is enthousiast over de strakke coupures in de dijk. Juist dit aspect van zijn ontwerp maakt gebruikers en voorbijgangers bewust van de geschiedenis; het maakt zichtbaar dat het hier om een kunstmatige bres gaat die nu onderdeel vormt van een voormalig stuk dijk. Dat dit ten koste gaat van een zekere innovatie en creativiteit in het ontwerp doet geen afbreuk aan de kracht van het voorstel'.

Als tweede ontwerp wordt vooral vanwege het creatief ogende en technisch uitermate geraffineerde uiterlijk en daarmee toch zeer sympathieke ontwerp, dat van Ellen Holleman geselecteerd. Haar ontwerp met een duurzaam pontje biedt bovendien een kostenbesparend alternatief. Beide ontwerpen, dat van Hofstra en Holleman, zullen op financiële en functionele haalbaarheid worden onderzocht.

Over het algemeen is de vakjury unaniem verrukt over de buitengewoon hoge kwaliteit van de inzendingen. Verder is de jury tot de conclusie gekomen dat creatieve oplossingen voor de overbrugging van het kanaal veelal stuiten op technisch bijzonder lastige oplossingen, die op termijn de nodige problemen en onderhoudskosten zouden kunnen opleveren. Als voorbeeld dient het voorstel van Jenske Dijkhuis, die de brug als een landmark in de omgeving plaatst.

Samenwerkende partners
Opdrachtgever van deze opgave is de sector cultuur- en cultuurhistorie van de Provincie Noord-Holland en de Gemeente Schagen op initiatief van de leden van cultuurclub de Westfriese Deurlopers. Samenwerkende partners zijn: Gemeente Schagen, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en Kunst en Cultuur Noord-Holland.