Gemeente Hoorn

Burgerjaarverslag 2008 is uit

Inwoners van Hoorn hebben goede mogelijkheden om invloed uit te oefenen op het beleid van de gemeente Hoorn. Dat gebeurt ook. In 2008 is het aantal informatie- en inspraakbijeenkomsten toegenomen. Beginspraak blijkt een groeiend middel om burgers te betrekken bij gemeentelijk beleid. Toch hebben inwoners van Hoorn het gevoel dat de gemeente te weinig luistert. Ook de afhandeling van brieven en e-mails blijft een aandachtspunt voor de gemeente. Dit zijn enkele conclusies die vermeld staan in het burgerjaarverslag 2008 van burgemeester dr. G.O. van Veldhuizen.

In artikel 170 van de Gemeentewet is bepaald dat de burgemeester een burgerjaarverslag uitbrengt waarin hij rapporteert over de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening en de kwaliteit van procedures op het vlak van burgerparticipatie. In het burgerjaarverslag 2008 blikt de burgemeester terug op de afgelopen zeven jaar dat er een burgerjaarverslag is uitgegeven. Wat is verbeterd op het gebied van burgerparticipatie en dienstverlening en hoe was de stand in 2008?

Burgerparticipatie
In de afgelopen jaren zijn er verschillende instrumenten bijgekomen om invloed uit te oefenen op het gemeentelijke beleid. Beginspraak, het burgerinitiatief, inspreken bij raad en commissie, het wijkgerichte werken met de buurtteams, vip-bijeenkomsten bij de raad, de ontvangsten van nieuwe inwoners en het samen nadenken over de stadsvisie zijn hier voorbeelden van. De inwoners maken gebruik van deze instrumenten en weten ze te waarderen. Niettemin heeft driekwart van de mensen het afgelopen jaar aangegeven geen behoefte te hebben aan het meedenken over gemeentelijk beleid. Ik geloof niet dat we die afzijdigheid samen oplossen door enkel de vertegenwoordigende democratie. Directe betrokkenheid van de inwoners is belangrijk. Daarom moeten we ons nieuwe digitale burgerpanel regelmatig inzetten, aldus burgemeester Van Veldhuizen.

Dienstverlening
De gemeente is in de afgelopen zeven jaar op steeds meer manieren te bereiken. Mensen gebruiken steeds vaker het internet, pakken minder vaak de telefoon en komen minder vaak aan de balie in het stadhuis. De gemeente gaat zelf vaker naar haar inwoners toe. Inwoners op hun beurt waarderen de gemeentelijke communicatie steeds beter. In samenspraak met haar inwoners heeft de gemeente de regelgeving terug gedrongen. De resultaten daarvan komen volgend jaar in het burgerjaarverslag.

Inzage
Het burgerjaarverslag wordt besproken tijdens de raadscommissievergadering van 25 augustus 2009. Het burgerjaarverslag is verkrijgbaar bij de balie Voorlichting in het stadhuis, Nieuwe Steen 1. Daarnaast is het burgerjaarverslag ook online in te zien. Laatste wijziging van deze pagina: 27 juli 2009