Ingezonden persbericht


Persbericht

Diakonessenhuis klaar voor Zichtbare Zorg

Performance Management Framework van Information Builders helpt sturen op kwaliteitseisen

Amstelveen, 27 juli 2009 - Het Diakonessenhuis, een ziekenhuis met vestigingen in Utrecht, Doorn en Zeist, gaat Performance Management Framework van Information Builders gebruiken om te sturen op de kwaliteitseisen van de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ). Het ziekenhuis maakt al gebruik van WebFOCUS, het business intelligence-platform van Information Builders. Door ook Performance Management Framework (PMF) te gebruiken kan het Diakonessenhuis als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland sturen op de prestatie-indicatoren waaraan elk ziekenhuis moet voldoen en die binnenkort allemaal onder de naam Zichtbare Zorg zullen vallen.

De prestatie-indicatoren verschaffen naast inzicht in de kwaliteit van zorgprocessen bij ziektebeelden ook inzicht in hoe vaak bijvoorbeeld zaken als doorligwonden en ondervoeding voorkomen en in de kwaliteit van pijnbestrijding in het ziekenhuis. Bij de meeste ziekenhuizen blijft het nu nog bij het verzamelen en opleveren van de benodigde gegevens. Het Diakonessenhuis gaat een stap verder en zal de organisatie sturen op basis van deze automatisch verzamelde gegevens. PMF van Information Builders zal hierbij helpen.

Joost Witte, Beleidsadviseur Raad van Bestuur bij het Diakonessenhuis, illustreert de ondersteuning die PMF zal bieden aan de hand van de prestatie-indicator over postoperatieve pijnbehandeling: "Tot 72 uur na een operatie geven patiënten met behulp van een meetlat aan hoeveel pijn ze hebben. Eerder registreerde de verpleging dit handmatig; eerst op papier en daarna in Excel. Met behulp van de dashboards van PMF waar management en medewerkers van het ziekenhuis toegang toe hebben, kunnen we nu sturen op deze informatie ten einde de pijnbehandeling effectiever te maken."

Kwaliteit, veiligheid en lagere kosten
"Als ziekenhuis heb je te maken met enorm veel informatie," zegt Witte. Met PMF zien we in één oogopslag of de normen gehaald zijn. Aan de hand daarvan kunnen we waar nodig bijsturen, zodat de kwaliteit en veiligheid verbeterd wordt. Door bijvoorbeeld het aantal ligdagen en heroperaties in de gaten te houden kan het ziekenhuis, en indirect de maatschappij, veel geld besparen."

Nominatie Business Intelligence Award
Het kwaliteitsniveau van zorg in het Diakonessenhuis is hoog, blijkt uit de constante goede scores in ranglijsten zoals de jaarlijkse top 100 van het Algemeen Dagblad. Het Diakonessenhuis werd daarin twee maal tot beste ziekenhuis van Nederland verkozen en eindigde de laatste jaren telkens in de top tien. Nu kan het daar nog een nieuwe mijlpaal aan toevoegen; onlangs werd het als eerste en enige ziekenhuis genomineerd voor de nationale Business Intelligence Award.

-------- einde bericht ---------

Over Information Builders
Information Builders is een onafhankelijke en toonaangevende softwareontwikkelaar met meer dan dertig jaar ervaring in enterprise business intelligence- en integratie. Information Builders maakt voor meer dan 12.000 klanten bedrijfsinformatie snel en gemakkelijk beschikbaar voor interne en externe relaties, op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Information Builders heeft 1.450 medewerkers in 90 kantoren wereldwijd en een netwerk van meer dan 350 partners. De onderscheidende kracht van Information Builders ligt in de combinatie van business intelligence- en integratiekennis. WebFOCUS is de meest gebruikte business intelligence-oplossing ter wereld en biedt op een schaalbare en gebruiksvriendelijke manier rapportage op maat vanuit alle informatiebronnen van een organisatie. De integratietak van Information Builders - iWay Software - biedt een set grafische ontwerptools die uit krachtige standaardcomponenten een eigen integratiemodel samenstellen, zonder dat daar programmeren op maat voor nodig is. Door deze combinatie geeft Information Builders op snelle, eenvoudige en kostenefficiënte wijze dieper inzicht in meer bedrijfsgegevens.

Voor meer informatie, kijk op www.informationbuilders.nl of neem contact op met: