Politie Twente

Persberichten Politie Twente maandag 27 juli 2009



Politie waarschuwt voor nep 'TNT- man' Enschede

Een 81-jarige vrouw is opgelicht door een onbekende man in een TNT-uniform.

Op vrijdag 24 juli 2009 omstreeks 15.30 uur kwam er een man aan de deur van een woning aan de J.W. Racerstraat in Enschede. De 81-jarige bewoonster zag dat de man een jasje van TNT droeg. Hij vertelde haar dat hij een pakje voor haar had. De vrouw had geen pakje besteld en wilde het niet aannemen. Dit was geen probleem maar de vrouw moest dan wel 0,80 euro betalen voor de gemaakte onkosten. Contant afrekenen mocht niet van zijn werkgever, vertelde de man. Pinnen bij zijn mobiele betalingsautomaat was de enige optie. De man wekt vertrouwen door zijn uiterlijk, verhaal en TNT-kleding De vrouw deed dit vervolgens en kreeg nadien toch argwaan. Deze argwaan was terecht want even later bleek dat er flink bedrag van haar bankrekening was afgeschreven. Haar pinpas is dus geskimd door de nep TNT-man.

Signalement van de man:

- getinte huidskleur

- ongeveer 25 jaar

- lengte rond 1.75 meter
- donker kort haar

- sprak netjes Nederlands met een wat buitenlandse tongval
- droeg jasje van de TNT-post

Deze werkwijze en manier van oplichten is nieuw voor de (politie)regio Twente. Elders in het land komt de nep 'TNT'-man sinds vorig jaar langs. Het gaat hier waarschijnlijk om een landelijk opererende groep. De Politie Twente waarschuwt haar burgers voor deze persoon/personen en verzoekt mensen die met hem in contact komen direct te bellen; 0900-8844.

Tips

Oplichters zijn mensen die goed hebben nagedacht over hun verhaal en daarom klinken ze vaak geloofwaardig. Twijfelt u over de aanbeller? Vraag om een legitimatiebewijs. Hierop staat meestal een telefoonnummer van de betreffende instantie. Vraag de man of vrouw buiten te wachten en sluit de deur. Bel het nummer en controleer of het verhaal van de bezorger klopt. Twijfelt u dan nog, vraag dan de man of vrouw aan de deur later terug te komen als er familieleden, vrienden of buren bij u thuis zijn. In geval van twijfel kunt u altijd bellen met het plaatselijke politiebureau via 0900-8844.