Gemeente Langedijk


* TEMPO regeling stimuleert woningisolatie

TEMPO regeling stimuleert woningisolatie

27 jul 2009 -
Op initiatief van de gemeenteraad voert Langedijk de 'TEMPO-regeling' in. Verwacht wordt dat de subsidieregeling woningisolatie in de gemeente een flinke impuls zal geven.
Door energiebesparende maatregelen voor maximaal vijftig procent te subsidiëren, moet de TEMPO-regeling ervoor zorgen dat er minder warmte weglekt uit woningen. Door op die manier zuiniger om te gaan met warmte, wordt een directe bijdrage geleverd aan de reductie van de CO2-uitstoot - en daarmee aan het duurzame leefmilieu dat Langedijk als kersverse millenniumgemeente voor ogen heeft. De regeling geldt alleen voor woningen die vóór 2000 zijn gebouwd. De TEMPO-regeling is in Langedijk informeert 87 (22 juli) gepubliceerd en treedt formeel acht dagen later in werking. De looptijd is met terugwerkende kracht van 1 juli 2009 tot 31 december 2010. Dit jaar is in totaal EUR 75.000,-- beschikbaar voor energiebesparende maatregelen. Daarvan is EUR 60.000,-- afkomstig uit de OZB-opbrengsten over 2009, die dus rechtstreeks terugvloeien naar woningeigenaren. Het aanvraagformulier voor de TEMPO-subsidie kan op het gemeentehuis worden afgehaald, van de site www.gemeentelangedijk.nl worden gedownload of telefonisch worden aangevraagd via (0226)334433. Via dit nummer kan ook meer informatie worden ingewonnen over de subsidieregeling.

Voor TEMPO-subsidie in aanmerking komen:

* de vervanging van enkel glas door gewoon dubbelglas, HR-glas en HR++-glas. Ook thermische isolerende maatregelen als massieve muurisolatie, spouwmuurisolatie, paneelisolatie, dakisolatie en vloerisolatie komen voor subsidie in aanmerking.

Bij thermische isolerende maatregelen gaat de voorkeur van de gemeente gaat uit naar hernieuwbare isolatiematerialen als houtvezel, kokos, kurk, schapenwol, schelpen, vilt en vlaswol. Hoe groter het thermische isolerende effect van de maatregel, hoe hoger de subsidiebijdrage per m2 die er aan is gekoppeld. Bovendien wordt onderscheid gemaakt tussen uitvoering door een vakman en uitvoering door een Doe-Het-Zelver. Met een maximum per woning van EUR 1.500,-- wordt vijftig procent van de gemaakt kosten vergoed. Daarbij geldt wel een maximum per m2: wie zelf vloerisolatie aanbrengt heeft bijvoorbeeld recht op maximaal EUR 6 per m2, wie HR++-glas laat aanbrengen door een vakman ontvang maximaal EUR 54 per m2.

De TEMPO-subsidie kan worden aangevraagd nadat de werkzaamheden aan de woning zijn uitgevoerd. Het aanvraagformulier moet vergezeld gaan van de factuur van de bij de KvK ingeschreven vakman aan wie het werk is uitbesteed. Woningeigenaren die zelf de handen uit de mouwen hebben gestoken, moeten de rekening(en) van het aangeschafte en gebruikte materiaal overleggen.
Met de TEMPO-regeling hoopt de gemeente en passent aannemers in de regio een duwtje in de rug te geven. Door de economische crisis is een deel van de bouwsector namelijk in zwaar weer beland.

Bijlagen


* aanvraagformulier TEMPOregeling.pdf