KNWV

Nederlands goud op EK Sharpie

maandag 27 juli 2009

In het Portugese Costa Nova zijn Patrick van Raalte (26) en Debbie Groeneveld (27) Europees Kampioen in de Sharpieklasse geworden. Zij wonnen de titel met overmacht voor Joost en Mark van den Hondel. Derde werden Francisco Calao en Antonio Pereira uit Portugal.

Van 19 tot en met 24 juli is op
verschillende locaties bij Costa Nova het Europees Kampioenschap Sharpie gezeild. Deelnemers uit vijf verschillende landen streden om de titel. Vooraf werd Van Raalte, Van den Hondel en Versteeg uit Nederland al getipt als titelkandidaten. Uit Duitsland werd veel verwacht van zesvoudig Europees Kampioen Klaus Eisenblatter. Portugees Francisco Caloa heeft de afgelopen jaren al een stijgende lijn laten zien in de Sharpieklasse, bovendien was dit zijn thuiswater.

Van Raalte kreeg al voor het kampioenschap een teleurstelling te verwerken. Zijn vaste bemanning Jaimie van Dorst moest vanwege familieomstandigheden zondagavond onverwacht terug naar huis. Op het laatste moment kon zijn reservebemanning en vriendin Debbie Groeneveld worden ingevlogen.

Weer speelt parten
Vanwege de getijdencondities waren er drie racing areas aangewezen waar gezeild kon worden. Op zee, op de rivier en in een soort
zeehaven. Op maandag werden de deelnemende schepen de zee op gesleept, waar de hele dag is gewacht op wind. Er is een keer gestart, maar toen bleek dat het voor het merendeel van de deelnemers niet mogelijk was om de startlijn te halen, werd de race afgeblazen.
Op dinsdag was er wederom weinig wind, maar er werd een poging gedaan te zeilen in een arm van de zeehaven van Aveiro. De omstandigheden waren bijzonder met aan drie kanten containerschepen en daartussenin de boeien. Klaus Eisenblatter en Steffen Wussow leken het
kampioenschap perfect te beginnen met twee eentjes en een drie, maar ze kwamen ook in één race te vroeg over de lijn. Na de rustdag op woensdag, werden er op donderdag drie races gevaren op de rivier. Van Raalte en Groeneveld waren oppermachtig met een vijf en twee eentjes.

Gedurfde strategie
Vrijdag zou in de zeehaven de beslissing in het kampioenschap vallen. Klaus Eisenblatter bevestigde opnieuw zijn status met een eerste plaats in race 7. De laatste wedstrijd zou Van Raalte voor
Eisenblatter moeten finishen om kampioen te kunnen worden. Hij koos echter voor een gedurfde strategie: hij zocht de Duitser voor de start op en bracht hem over de lijn. Dat zorgde bij beide boten voor een OCS. Aangezien het slechtste resultaat van Van Raalte/Groeneveld een vijfde plek was en Eisenblatter al eerder een OCS had, was het kampioenschap direct beslist. Voor Patrick van Raalte was dit zijn eerste grote titel, na eerdere podiumplaatsen in het Nederlands en Duits Kampioenschap.
Patrick van Raalte: âOp zondag kreeg ik een teleurstelling te
verwerken door het plotseling vertrek van Jaimie. Ik wist echter dat we door het vele trainen met Debbie niet voor de rest onder zouden doen. Deze week konden wij ontspannen en zonder druk varen, omdat ieder goed resultaat was meegenomen. Door constant voorin mee te varen, wisten we dat we op vrijdag sterke papieren in handen hadden.â Op de website van de Portugese organisatie is meer informatie te vinden over het kampioenschap.