Senternovem

27-07-2009 | Speciale aandacht voor extra voorwaarde generieke bedrijfsmiddelen

Speciale aandacht voor extra voorwaarde generieke bedrijfsmiddelen

Met de tussentijdse wijziging van 28 juni 2009 is er een nieuwe voorwaarde toegevoegd aan generieke bedrijfsmiddelen.

Bij generieke bedrijfsmiddelen wordt in de omschrijving alleen het te behalen doel omschreven. Dit biedt te ondernemer meer keuzevrijheid en biedt ruimte aan innovatie omdat een exacte technische en daarmee beperkende omschrijving met opzet achterwege gelaten is. Een opsomming van deze generieke bedrijfsmiddelen in de Milieuljist is aanwezig op bladzijde 12 (punt 8).

Nieuwe voorwaarde:
Voor de generieke bedrijfsmiddelen geldt sinds 28 juni 2009 dat het niveau van de milieuprestatie van het bedrijfsmiddel ten minste gelijkwaardig te zijn aan het niveau van de milieuprestaties van de andere bedrijfsmiddelen genoemd in deze Milieulijst. Een voorbeeld is: Een biologisch bedrijf meldt een trekker voor code F 1010. Vanaf 28 juni 2009 moeten de milieuprestaties van deze trekker minimaal vergelijkbaar zijn met de eisen zoals genoemd in de codes A 5000 of C 5001 of D5130 van de Milieulijst 2009.

Reeds bestaande voorwaarden:
De voorwaarden, die altijd al aan generieke bedrijfsmiddelen zijn gesteld en opgevraagd kunnen worden bij de melder zijn:
- een meerkostenberekening volgens de definities van het Milieusteunkader (Communautaire kaderregeling inzake staatssteun ten behoeve van het milieu (PbEG 2001, C 37), zie meerkostenberekening;
- de milieuvoordelen ten opzichte van een gangbaar bedrijfsmiddel;
- het milieurendement ten opzichte van wettelijk verplichte eisen.