Zonsverduistering Azië via supersnel netwerk live gevolgd bij SARA

27/07/2009 15:01

SARA Reken- en Netwerkdiensten

In de nacht (Nederlandse tijd) van dinsdag 21 op woensdag 22 juli vond in een smalle strook van Azië een totale zonsverduistering (total solar eclipse) plaats. Tijdens een zonverduistering schuift de maan voor de zon langs en wordt de heldere zonneschijf gedeeltelijk of - zoals in deze situatie - volledig afgedekt. Ter gelegenheid van dit bijzondere natuurverschijnsel organiseerde SARA een evenement voor de media en genodigden.

De totale zonsverduistering begon in India en trok een baan over Nepal, Bangladesh, Bhutan, Myanmar en China. Daarna ging de eclips over de Japanse Riukiu-eilanden en draaide vervolgens naar het zuidoosten over de Stille Oceaan.

In China en Japan heeft het Research Institute for Digital Media and Content (DMC), van de Keio Universiteit in Japan en lid van het CineGrid-consortium, High-Definition (HD) video-opnamen en hoge-resolutie fisheye-foto's gemaakt, die via intercontinentale netwerkverbindingen als ongecomprimeerde HD-streams naar SARA werden verzonden. SARA heeft deze beelden live in High Definition getoond op een projectiescherm van 2x3 meter en op diverse andere HD-display-opstellingen, waaronder een hoge-resolutie "tiled-panel" van 5200 bij 3200 pixels.

De HD-streams werden live vanuit China en Japan, via Chicago, naar Amsterdam verstuurd. Hierbij werd gebruikt gemaakt van de Global Lambda Integrated Facility (GLIF), een wereldwijd optisch hoge-bandbreedte netwerk voor wetenschappers. In Amsterdam en Chicago bevinden zich grote knooppunten van dit GLIF-netwerk. In Amsterdam wordt gebruikt gemaakt van het knooppunt NetherLight dat is opgericht door SURFnet BV. SARA kon voor deze gebeurtenis beschikken over een speciaal voor dit doel gereserveerde 10 Gigabit per seconde "lichtpad" (golflengte) tussen Japan en Amsterdam.

Op drie lokaties (Wuhan, Shanghai in China en Amami Oshima in Japan) werden opnamen gemaakt. Ondanks de bewolking, die een groot deel van het gebied bedekte, is de verduistering, vooral vanuit Wuhan, in Amsterdam bijzonder goed waargenomen. De beelden getuigen hiervan.

Edwin Mathlener, deskundige op het gebied van sterrenkunde en maker van de website zonsverduistering.nl, gaf een inleiding en toelichting op de getoonde beelden. Paul Wielinga van SARA gaf een korte presentatie over de gebruikte netwerk- en visualisatie-technologie.

Tijdens het event onderhield SARA "live" contact met haar partners in Japan en Chicago via full-HD video conferencing.

SARA maakt regelmatig gebruik van het GLIF-netwerk voor het versturen van grote datastromen die hoge bandbreedte vereisen (tot 10 Gigabit/seconde) voor visualisatie en gegevensuitwisseling tussen wetenschappers. Tevens is SARA lid van CineGrid, een internationaal consortium dat zich richt op onderzoek, ontwikkeling en demonstraties van technologieën om digitale media van zeer hoge kwaliteit en resolutie uit te wisselen over optische netwerken.

Partners:


- Research Institute for Digital Media and Content, Keio University, Tokyo

http://www.dmc.keio.ac.jp/en/


- GOTO inc. Planetarium Productions, Tokyo

http://www.goto.co.jp/english/


- Electronic Visualization Laboratory (EVL) University of Illinois at Chicago (UIC)

http://www.evl.uic.edu/


- SURFnet BV, Utrecht, Nederland.

http://www.surfnet.nl/


-- CineGrid

http://www.cinegrid.org

Global Lambda Integrated Facility (GLIF)

http://www.glif.is

Over SARA

SARA Reken- en Netwerkdiensten is het nationale Supercomputing en grid servicecentrum en levert een compleet pakket geavanceerde ICT-diensten op het gebied van high performance computing & visualisatie, high performance networking, grid-diensten en andere e-Science-diensten. SARA is onder andere verantwoordelijk voor de nationale supercomputers, is partner in het Network Operations Center van het academische high-bandwidth netwerk SURFnet. Bij SARA is het optische exchange point NetherLight, een project van SURFnet, gehuisvest dat vele National Research and Education Networks met zeer hoge snelheden met elkaar verbindt. SARA beschikt over faciliteiten en de technologie om extreem grote datasets te visualiseren en met zeer hoge resolutie (op afstand) weer te geven.

www.sara.nl

Over CineGrid

CineGrid is een internationale non-profit organisatie, gevestigd in Californië. CineGrid's missie is het creëren van een interdisciplinaire gemeenschap die is gericht op onderzoek, ontwikkeling en demonstraties van "networked collaborative tools" die het mogelijk maken dat digitale media van zeer hoge kwaliteit met hoge snelheid kunnen worden uitgewisseld over optische netwerken.

www.cinegrid.org

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.