Ministerie van Defensie

C-17 Heavy Airlift Wing van start

27 juli 2009, 18.18 uur

Met de komst van de eerste Boeing C-17 Globemaster III op de Hongaarse luchtmachtbasis Pápa is op 27 juli het C-17 initiatief voor strategisch luchttransport op ceremoniële wijze van start gegaan. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen vertegenwoordigde de minister van Defensie en de Commandant der Strijdkrachten. Jansen betitelde de komst van de C-17 als een 'echte efficiencyslag in strategisch luchttransport'.

In totaal doen twaalf landen mee aan het project. Naast Nederland zijn dat Bulgarije, Estland, Finland, Hongarije, Litouwen, Noorwegen, Polen, Roemenie, Slovenië, Zweden en de Verenigde Staten. Zij hebben afgesproken drie C-17's aan te schaffen en deze voor een periode van 30 jaar gezamenlijk te onderhouden. De toestellen vliegen vanaf de luchtmachtbasis Pápa voor de deelnemende landen. Dit gebeurt volgens een bepaalde verdeelsleutel. Nederland heeft zich voor 500 vlieguren per jaar ingekocht. De participanten bepalen zelf waarvoor zij de toestellen willen inzetten.

De C-17's, gevlogen door bemanning uit de deelnemende naties, transporteren onder meer troepen en vracht. Het toestel is het enige beschikbare militair buitenprofiel luchtvrachtvliegtuig, dat is voorzien van zelfbeschermingsmiddelen en vliegeigenschappen, die het mogelijk maken te opereren in gebieden met een relatief hoog dreigingniveau. De C-17 kan dag en nacht landen op zeer korte en zelfs onverharde of beschadigde landingsbanen. Bovendien valt het toestel in de lucht bij te tanken. Het samenwerkingsinitiatief komt tegemoet aan de grote behoefte die binnen de NAVO en EU bestaat aan dit type luchttransport en draagt bij aan een efficiëntere inzet van het materieel.