Gemeente Zevenaar


28-07-2009: Zevenaar scoort een ruime voldoende op klanttevredenheid

De gemeente Zevenaar werkt aan het verbeteren van de dienstverlening aan haar klanten. Dit jaar deed Zevenaar voor het eerst mee aan de Benchmarking Publiekszaken. Zo kunnen we meten of de dienstverlening daadwerkelijk verbetert en zien op welke punten een verbetering noodzakelijk of gewenst is.

Bezoekers van de gemeente beoordelen de dienstverlening met een 7,6. Klanten die telefonisch contact hadden met de gemeente geven een 7,3 voor de manier waarop ze zijn geholpen. Gelet op het feit dat dit een eerste meting van de klanttevredenheid is en we aan het begin staan van het verbetertraject op het gebied van dienstverlening, is onze conclusie dat dit nette cijfers zijn. De uitkomsten van deze benchmarking gebruiken we als nulmeting.

Op het onderdeel bereikbaarheid kan de score beter. De openingstijden worden met een 7,2 in plaats van een 7,5 lager gewaardeerd dan in gemeenten van vergelijkbare omvang. De gemeente gaat daarom de komende tijd bekijken of en op welke wijze op afspraak gewerkt kan gaan worden.

We zijn erg blij met de positieve waardering die de bezoekers hebben voor de vriendelijkheid van de medewerkers. Daarop scoorde Zevenaar met 8,0. Ook de telefonische wachttijd â hoe snel de telefoon wordt opgenomen â is goed; in 90% van de gevallen wordt binnen drie keer opgenomen. Met het project âBeter bellen in Zevenaarâ is hier veel aandacht aan besteed, naar nu blijkt met succes. We streven echter naar een nog beter resultaat, te weten 95%.

Dit jaar werden 105 gemeenten met elkaar vergeleken aan de hand van kengetallen. De benchmark bestaat uit een aantal onderzoeken met de themaâs bereikbaarheid, beschikbaarheid, informatievoorziening, wacht- en levertijden, tarieven, bejegening van klanten en betrouwbaarheid. Een groot aantal gegevens is door onszelf aangeleverd (deze gegevens hebben doorgaans betrekking op 2008).

Daarnaast zijn door TNS NIPO twee klanttevredenheidsonderzoeken gedaan onder bezoekers van de balie en onder bellers naar de gemeente. De uitkomsten houden daardoor enerzijds een vergelijking met andere gemeenten in en anderzijds de waardering die de inwoners geven.