Ministerie van Defensie

Battlegroup 10 van start in Uruzgan

28 juli 2009, 14.39 uur

Het commando over de Battlegroup van Task Force Uruzgan (TFU) is vanaf vandaag in handen van luitenant-kolonel Joost Doense. Marinier bij commando-overdracht Battlegroup

De vorige commandant, luitenant-kolonel Ton Nijkamp, uitte zijn trots aan de vertrekkende troepen: "Ik vond het een voorrecht jullie commandant te zijn. Wij hebben verschil kunnen maken en we hebben de insurgents (vijandelijke strijders) onze wil opgelegd. We namen en behielden het initiatief dankzij onze operaties."

Na de wisseling van de vlaggen sprak Doense de nieuwe Battlegroup toe: "Ik heb het volste vertrouwen in jullie. Alleen samen kunnen we er een succes van maken. Bewaar de sfeer en geniet ervan. Wat wij hier gaan doen is uniek."

Commando-overdracht Battlegroup 9 en 10

Grenzen Commandant TFU VI, brigadegeneraal Tom Middendorp, nam met lovende woorden afscheid van Battlegroup 9. "Jullie namen in alle gebieden het initiatief en bleven scherp tot de laatste dag. En dat in een uitzonderlijk hoog operationeel tempo. Als commandant moet je altijd inschatten hoever je de grenzen kunt leggen en die van jullie lagen heel ruim." Vlagwisseling bij Battlegroupoverdracht 10

Minuut stilte Er werd één minuut stilte in acht genomen voor de overleden soldaat der eerste klasse Azdin Chadli. Hij kwam 6 april om het leven bij een raketaanslag op Kamp Holland.

Krijgsmachtbreed Battlegroup 10 bestaat uit ruim 500 militairen, onderverdeeld in 3 compagnieën, en illustreert de krijgsmachtbrede inzet in Uruzgan. Twee eenheden komen van de landmacht; een compagnie van 13 Gemechaniseerde Brigade en een compagnie van 11 Luchtmobiele Brigade. De derde is afkomstig van de marine; het 2e Mariniersbataljon.

Battlegroup 10 is de grootste Nederlandse eenheid van de TFU.

Commando-overdracht Komende week wordt de staf van TFU VI, onder leiding van brigadegeneraal Tom Middendorp, afgelost door TFU VII met brigadegeneraal Marc van Uhm (TFU-VII).