Stichting Aids Fonds

In memoriam Prof. Dr. Herman Schaalma, hoogleraar aidspreventie

28-07-2009

Herman Schaalma Afgelopen zaterdag overleed Herman Schaalma. Het is ongelooflijk dat onze hoogleraar aidspreventie er niet meer is. In mei 2006 werd hij in deze functie benoemd aan de Universiteit Maastricht. De leerstoel is door het Aids Fonds gefinancierd. Daarvoor - van 1990 tot 2005- werkte Herman Schaalma bij de vakgroep Gezondheidsbevordering van dezelfde universiteit.

Stigma
Onder leiding van deze markante man zijn belangrijke onderzoeken gepubliceerd. Een daarvan is het onderzoek uit 2008 naar stigma. Hieruit bleek dat alle mensen met hiv, zonder uitzondering, negatieve reacties uit de omgeving ervaren. Dankzij dit onderzoek kreeg de Nederlandse aidsbestrijding inzicht in de omvang van stigma. Ook besloot het Aids Fonds op grond van de resultaten tot een landelijke campagne om het stigma rond hiv onder de aandacht te brengen.

Etnische minderheden
Binnen zijn leerstoel Aidspreventie richtte Herman Schaalma zich onder anderen op migranten en allochtone Nederlanders. Voor etnische minderheden in Nederland was hij de allerbeste! Hij was zeer gedreven, zag altijd mogelijkheden en stelde vragen die anderen niet durfden te stellen. Als hij tijdens bijeenkomsten ergens onzeker over was, dan aarzelde hij niet dit te zeggen en informeerde zich bij de aanwezige vertegenwoordigers van etnische groepen. Hij legde zijn oor graag te luister. Hij wilde namelijk dat etnische minderheden betrokken werden bij alles wat voor hen ontwikkeld werd.

Alleen dát wat werkt!
Herman Schaalma vond het belangrijk dat er preventieactiviteiten ontwikkeld worden waarvan we weten dat ze werken. Dit wordt ook wel theory-and evidencebased werken genoemd. Alle preventie moet wetenschappelijk onderbouwd en planmatig zijn.
Herman Schaalma was op dit punt een onvermoeibaar ambassadeur. De inhoud stond bij hem altijd voorop en hij zocht constant naar vernieuwing.

Voorlichting aan jongeren
Ook toen Soa Aids Nederland voor het voortgezet onderwijs het lespakket Lang Leve de Liefde ontwikkelde, heeft Herman Schaalma een grote bijdrage geleverd aan de planmatige aanpak ervan. In dit opzicht was Lang Leve de Liefde een beetje zijn geesteskind. De effectiviteit van het voorlichtingspakket heeft tot internationale erkenning geleid. Tot op de dag van vandaag is dit het meest gebruikte lespakket in het voortgezet onderwijs.

Zijn innemendheid
Binnen de aidsbestrijding wordt Herman niet alleen herinnerd vanwege zijn grote deskundigheid, maar ook vanwege zijn fijne gevoel voor humor. Sommige mensen hebben bij het woord professor de associaties serieus, humorloos en streng. Dat gold in het geheel niet voor Herman. We herinneren nog zijn inaugurele rede in Maastricht. Hij maakte constant grapjes en lachte. Zijn credo was immers: De inhoud is belangrijk, maar uiteindelijk moet het ook klikken tussen mensen als ze met elkaar samen moeten werken.

Het programma Jongeren van Soa Aids Nederland heeft voor de komende jaren verschillende projecten ontwikkeld waarbij samengewerkt zou worden met Herman Schaalma. In vele opzichten valt een groot gat, nu hij er niet meer is.

Aids Fonds
Soa Aids Nederland