Gemeente Valkenswaard

Brakenstraat

Brand Brakenstraat

Op dinsdag 28 juli heeft een grote brand gewoed in een woon- en winkelpand aan de Brakenstraat. Rond 15.30 uur werd deze brand gemeld. De brand ging gepaard met forse rookontwikkeling en explosies. De explosies werden veroorzaakt door medicinale zuurstofflessen. Door de explosies was het noodzakelijk voor de bandweer om het pand van buitenaf te benaderen en gecontroleerd te laten uitbranden.

De rookontwikkeling was in het begin van de brand heftig, maar niet extra gevaarlijk. Metingen op vrijkomende gevaarlijke stoffen toonden geen alarmerende hoge concentraties aan om ramen en deuren te sluiten of om de benedenwinds gelegen woonwijk te ontruimen. Er is bij de brand geen asbest vrijgekomen en er is gecontroleerd op neergeslagen roet- en asdeeltjes. Deze zijn slechts heel beperkt gevonden en vormen geen gevaar. De aangetroffen hennepkwekerijen waren niet bij de brand betrokken en zijn later op de avond door de politie ontmanteld en vernietigd.

In het begin van de brand was er sprake van dat er nog mensen in het pand aanwezig zouden zijn. Gelukkig was dit niet het geval. De bewoners konden bijtijds het pand verlaten en zijn uit voorzorg behandeld door het ambulancepersoneel. Verder zijn er tijdens de brand geen gewonden gevallen.

De brand werd bestreden door het korps van Valkenswaard met assistentie van de hoogwerker van brandweer Eindhoven. De Europalaan, die aan de Brakenstraat gelegen is, werd geruime tijd voor alle verkeer afgesloten. Het nablussen heeft tot middernacht geduurd. Loco- burgemeester D. Schuwer is ter plaatse geweest uit betrokkenheid met alle partijen.