Politie Limburg-Noord

Nepgoudverkopers op heterdaad aangehouden in Maasbree
Datum: 29-07-2009
Tijd bericht: 11:09
Plaats: Maasbree
Het Korps landelijke politiediensten heeft dinsdag 28 juli 2009 op de A1 ter hoogte van Apeldoorn en op de A67 ter hoogte van Maasbree nepgoudverkopers aangehouden.

De bemanning van een helikopter van de Dienst Luchtvaartpolitie van het KLPD had de aanwezigheid van de nepgoudverkopers op de rijksweg A1 ter hoogte van Muiden eveneens vanuit de lucht waargenomen. Zij vlogen op dat moment voor de regiopolitie Amsterdam-Amstelland en gaven de positie van de auto van de nepgoudverkopers door aan de grondeenheden.

Apeldoorn
Ter hoogte Apeldoorn zijn omstreeks 13.00 uur twee mannen en een vrouw in de leeftijd van 37, 36 en 28 jaar, afkomstig uit Duitsland, aangehouden nadat zij ter hoogte van Muiden vermoedelijk nepgoud te koop hadden aangeboden. Bij onderzoek in het voertuig kwamen 115 ringen en een tiental kettingen onder de achterbank vandaan. De nepsieraden zijn inbeslag genomen. Het gezelschap stond bij de politie bekend als nepgoudhandelaren en waren al vier keer eerder betrapt.

Maasbree
Ter hoogte van Maasbree is omstreeks 17.30 uur een 18-jarige man uit Rimnicu aangehouden die ter hoogte van Eindhoven en Maasbree nepgoud had aangeboden. De man is in verzekering gesteld. De man hield zich op diverse parkeerplaatsen op met een gezelschap van 2 mannen en 2 vrouwen en een klein kind. Deze personen zijn ook in samenwerking met de politie Limburg-Noord staande gehouden. De afgelopen weken waren meerdere meldingen van dit gezelschap met hun verkooppraktijken bij de politie binnengekomen. Zij verplaatsen zich met een BMW 5-serie voorzien van een Duits kenteken en een Mercedes Benz eveneens voorzien van een buitenlands kenteken. Beide voertuigen zijn inbeslag genomen voor verder onderzoek.

Situatie Noord- en Midden-Limburg
Vanaf januari telt Noord- en Midden-Limburg ruim 200 incidenten waarbij de zogenaamde nepgoudverkopers actief zijn. In de meeste gevallen gaat het om groepjes Roemenen die bij de op- en afritten van de autosnelweg en bij tankstations aan de autosnelweg mensen aanspreken en geld vragen in ruil voor nepgoud. De aanpak varieert van een zielig verhaal over te weinig geld voor te tanken, het simuleren van een probleem op de afrit van de snelweg, tot het rechtstreeks aanbieden van nepgoud. De politie wil deze praktijken een halt toeroepen maar heeft daarbij de hulp van de weggebruikers nodig.

De politie adviseert de automobilisten om de confrontatie met deze goudverkopers te voorkomen en niet in gesprek of discussie te gaan met deze groeperingen. Daarnaast vraagt de politie om zo snel mogelijk gebeld te worden als er nepgoudverkopers worden gesignaleerd. Ook het onthouden van een signalement en eventueel een kenteken en type auto kan essentiële informatie zijn. Het allerbelangrijkste is en blijft de eigen veiligheid van alle weggebruikers.