Opbrengsten met 55,5 miljoen 22% lager. Nedap sluit 1e halfjaar af met een geringe winst.

Groenlo, 30 juli 2009 N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek "Nedap" heeft het 1e halfjaar 2009 afgesloten met een winst van 0,6 miljoen (1e halfjaar 2008 6,0 miljoen). De opbrengsten waren 22% lager, 55,5 miljoen tegenover 71,3 miljoen over de eerste helft van 2008. Per aandeel is de winst uitgekomen op 0,09 (2008 0,89).

Onder normale economische omstandigheden zorgt ons diversificatiebeleid ervoor dat terughoudendheid in één of meerdere markten wordt opgevangen door groei in andere markten. De huidige kredietcrisis en recessie treffen nu echter bijna alle markten waarin Nedap actief is. De grotere marktgroepen Agri, Power Supplies en Specials ondervinden de meeste hinder van de huidige situatie.

De directie heeft i.v.m. de sterk achterblijvende opbrengsten versneld haar plan doorgevoerd om een groot deel van de productieactiviteiten in Groenlo te beëindigen. Hierdoor zullen in de loop van het 2^e halfjaar circa 60 medewerkers (48 fte) afvloeien. Voor deze medewerkers is een sociaal plan opgesteld, waarmee ondernemingsraad en vakorganisaties op 3 juli jl. hebben ingestemd. Buiten dit sociale plan is er nog van een aantal medewerkers afscheid genomen. De totale kosten van deze reorganisatie worden geschat op EUR 5,5 miljoen, waarvan EUR 0,6 miljoen op het resultaat over het 1^e halfjaar drukt. De besparingen op jaarbasis zullen circa EUR 2,2 miljoen zijn.

Aan het begin van het lopende boekjaar heeft een directiewisseling plaatsgevonden. De heer W. Badenhop heeft in goed onderling overleg de vennootschap per 1 mei jl. verlaten. De heer G.J.M. Ezendam is aansluitend op de aandeelhoudersvergadering van 12 mei jl. benoemd tot statutair directeur.

Begin 2009 zijn Nedap Asia Ltd. en Nedap China Ltd. opgericht. Zij gaan onze huidige activiteiten in het Verre Oosten versterken en uitbreiden.

Ultimo van deze verslagperiode waren 657 medewerkers werkzaam binnen de Nedap Groep, 5 medewerkers meer dan aan het begin van het jaar. De uitbreiding betreft vooral commerciële functies. Nedap heeft de afgelopen periode met de vakorganisaties een nieuwe CAO afgesloten, met een looptijd t/m 31 maart 2010. In deze CAO is een salarisverhoging van 2% afgesproken per 1 juli 2009.

Marktontwikkelingen De marktgroepen Healthcare (automatisering van administratieve werkzaamheden van zorgprofessionals) en AVI (Automatische Voertuig Identificatie) zagen in het 1^e halfjaar hun opbrengsten toenemen. De groep Healthcare haalt haar opbrengsten vooral uit automatiseringsproducten voor de thuiszorg. Sinds kort breidt zij haar werkterrein uit naar de intramurale zorg. In verzorgingstehuizen en serviceappartementen is het registreren van de meer kwalitatieve aspecten van de zorg actueel, hetgeen goede mogelijkheden biedt om met aangepaste producten deze markt te bedienen. Daarnaast heeft de groep, met als basis het eigen technologieplatform, succesvol een nieuwe activiteit voor de uitzendbranche ontwikkeld. Met leidende uitzendorganisaties zijn overeenkomsten gesloten waardoor de kostbare verwerking van papieren werkurenbriefjes tot het verleden behoort. De groei van de marktgroep AVI kwam in het 1^e halfjaar vooral uit conceptmatige producten als stadsafsluiting en voertuigentoegang. De verkoop van losse producten verloopt moeizamer. Het wereldwijde partnernetwerk vormt echter een goed vangnet.

De marktgroep Agri (automatisering, beheer- en informatiesystemen voor de melkvee- en varkenshouderij) profiteerde in 2007 en 2008 nog sterk van de investeringsgolf in vooral de melkveehouderij. Nadat aanvankelijk gedacht werd dat de recessie minder invloed zou hebben op de agrarische sector, blijkt dit niet het geval. In de Verenigde Staten en Oost-Europa worden bijvoorbeeld nagenoeg geen kredieten meer verstrekt voor het bouwen van nieuwe stallen. Daarnaast heeft de economische neergang extra invloed op de melkprijzen, die door de sterk verminderde vraag naar melk uit Azië en Oost-Europa historisch laag zijn. De bereidheid van de veehouder om te investeren is drastisch verminderd en de opbrengsten van de groep daardoor aanzienlijk minder dan verwacht.

Ook in de groepen Power Supplies (elektronische besturingen gebaseerd op vermogenselektronica voor o.a. licht, kantoorautomatisering, medische scanapparatuur, autonome energiesystemen) en Specials (elektronische besturingen voor home comfort en car comfort, alsmede aansluitmateriaal voor telecom) bleven de opbrengsten, vooral in de sectoren automotive en maritiem, aanzienlijk achter als gevolg van de slechte economische situatie. Deze groepen werken nog bijna volledig als klassieke toeleveranciers, met een relatief grote afhankelijkheid van haar klanten. Nedap heeft besloten deze afhankelijkheid versneld te verminderen door eigen productlijnen te introduceren. Vergevorderd in dat opzicht zijn productlijnen voor energie- en lichtbesturingssystemen en systemen voor wonen en zorg.

De overige grote marktgroepen Retail Support (antiwinkeldiefstalsystemen, beheer- en informatiesystemen voor dervingbestrijding) en Security Management (systemen voor toegangscontrole, betaling, brand- en inbraak-melding, observatie en biometrie) hebben gedurende de afgelopen periode hun opbrengsten met 10% zien dalen, hoofdzakelijk als gevolg van de recessie in een aantal voor hen belangrijke landen.

Library Solutions (RFID zelfbedieningssystemen voor bibliotheken) presteerde zoals verwacht op het niveau van het 1^e halfjaar 2008. De opbrengsten van de relatief kleine groepen Education (toegangscontrole en automatisering van presentie en absentie van studenten) en Locker Management Systems (sloten en beheersystemen voor lockers, kluisjes voor kleding, bagage, medicijnen etc.) bleven achter bij de overeenkomstige periode 2008. De groep Election Systems (Verkiezingssystemen) is in diverse landen actief. Er worden onder meer nieuwe verkiezingsconcepten en burgerraadpleegsystemen ontwikkeld en gepresenteerd. Gedurende het 1^e halfjaar realiseerde de groep echter nauwelijks opbrengsten.

Financieel De opbrengsten over het 1^e halfjaar waren met EUR 55,5 miljoen 22% lager dan over de overeenkomstige periode 2008 (EUR 71,3 miljoen). De toegevoegde waarde (opbrengsten minus voorraadmutatie minus materiaalkosten) in procenten van de opbrengsten steeg echter als gevolg van een betere productmix met 2% naar 68%. In geld uitgedrukt daalde de toegevoegde waarde met EUR 9,2 miljoen naar EUR 37,9 miljoen. Per saldo waren de overige bedrijfslasten, inclusief EUR 0,6 miljoen aan eenmalige afvloeiingskosten, EUR 0,3 miljoen lager dan over dezelfde periode 2008. In het 1^e halfjaar 2008 is daarnaast nog EUR 2,1 miljoen extra afgeboekt aan immateriële vaste activa, waardoor het verschil in bedrijfswinst vergeleken met 2008 uiteindelijk EUR 6,8 miljoen bedroeg.

De nettofinancieringslasten waren, hoofdzakelijk als gevolg van de waardeverandering van rentebeschermers, EUR 0,2 miljoen hoger. De geassocieerde deelneming Nedap France S.A.S. voelde ook de pijn van de huidige recessie met een ruim EUR 0,1 miljoen lager resultaat dan over de overeenkomstige periode 2008. De lagere winst zorgde voor een lagere belastingdruk van 1 procentpunt als gevolg van het lagere tarief in de eerste belastingschijf. Het vorenstaande leverde over het 1^e halfjaar een winst na belastingen op van EUR 0,6 miljoen, EUR 5,4 miljoen minder dan over het 1^e halfjaar 2008.

De positieve kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg over het 1^e halfjaar EUR 4,5 miljoen. Aan investeringsactiviteiten is uitgegeven EUR 4,7 miljoen en aan dividend over 2008 EUR 12,5 miljoen.

De kredietruimte bedroeg per ultimo 1^e halfjaar 2009 EUR 44,2 miljoen; hiervan was EUR 32,8 miljoen opgenomen. Daarnaast was er EUR 2,9 miljoen aan liquide middelen aanwezig.

De solvabiliteit (eigen vermogen exclusief onverdeelde winst gedeeld door het totale vermogen) steeg van 42,6% eind 2008 naar 44,3% ultimo 1^e halfjaar 2009. De reorganisatiekosten die ten laste komen van het 2^e halfjaar zullen naar verwachting een neerwaartse invloed op de solvabiliteit hebben van 4 procentpunten.

Vooruitzichten, risico's en onzekerheden Kennis van het bedrijfsproces van de klant en toepassing van nieuwe technologieën vormen de basis voor nieuwe, oorspronkelijke en duurzame toepassingen met onderscheidend vermogen voor de klant. Dit kwalitatieve aspect van de opbrengsten, dat tot uitdrukking komt in een goede toegevoegde waarde in procenten van de opbrengsten, staat centraal. Dit heeft de hoogste prioriteit en zorgt voor het stevige fundament waarop Nedap verder bouwt aan autonome groei van opbrengsten en resultaat. Nedap blijft ook in deze moeilijke tijden investeren in nieuwe producten, systemen, diensten en marktbewerking. De totale uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling zullen naar verwachting dit jaar op hetzelfde niveau blijven als in de voorgaande jaren. Op korte termijn kunnen opbrengsten en resultaat worden beïnvloed door terughoudendheid in de markt vanwege economische ontwikkelingen zoals wij in de afgelopen verslagperiode in bijna alle marktgroepen hebben gezien. Op basis van huidige marktinformatie verwachten wij niet dat hierin in het 2^e halfjaar verandering komt. Voor de langere termijn gaan wij uit van een gezonde autonome opbrengst- en winstgroei.

Een beschrijving van de voor Nedap belangrijkste risico's is opgenomen in het verslag over 2008.

Het verslag over het 1^e halfjaar 2009 doen wij u hierbij toekomen.

Verslag over het 1e halfjaar 2009 (pdf)

Voor nadere informatie:

G.J.M. Ezendam Financieel directeur Tel.: 0544-471102

PROFIEL NEDAP

Nedap kenmerkt zich door een op ontwikkeling en ondernemerschap gerichte open, innovatieve en creatieve cultuur.

Het langetermijnbeleid van Nedap is gericht op het creëren van duurzame meerwaarde voor klanten, medewerkers en aandeelhouders. Dat wil zij bereiken door autonome groei van opbrengsten en winst, waarbij diversificatie en vernieuwing, op basis van de expertise die de onderneming heeft, een centrale rol spelen.

Nedap richt zich op het ontwikkelen en leveren van onderscheidende en duurzame

- oplossingen voor automatisering en beheer van bedrijfsprocessen, waarbij herkenning van personen, dieren en goederen veelal een belangrijke rol speelt en

- producten waarbij besturings- en vermogenselektronica een belangrijke rol spelen.

Om te kunnen blijven ondernemen op een wijze die Nedap sterk maakt en gebaseerd op autonome groei, gaat zij uit van een bedrijfswinst van minimaal 10% van de opbrengsten, een rentabiliteit van het eigen vermogen van 15%-20% en een solvabiliteit van ca. 45%.

Nedap werd opgericht in 1929 en is sinds 1947 genoteerd aan NYSE Euronext.

Nieuws

N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek

Verslag 1e halfjaar 2009
Nedap legt adviesaanvraag ´reorganisatie productie´ voor aan OR Benoemingen N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek Nedap Persbericht ´tussentijdse verslaggeving´
Nedap wil medewerkers laten deelnemen in haar bedrijf Directiewisseling Nedap N.V.