Gemeente Borsele

Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen is bouwen met respect voor mens en milieu. De argumenten om hiervoor te kiezen lopen uiteen, van gevaar van uitputting van grondstoffen tot ook uw portemonnee voor nu en in de toekomst.

Â

Maatregelen

De gemeente Borsele neemt bij nieuwbouwprojecten steeds meer maatregelen om duurzaam te bouwen. Maar zelf kunt u ook diverse maatregelen nemen, zoals:

* betere isolatie van uw huis;

* warmteterugwinning uit ventilatielucht;
* warmteterugwinning uit douchewater;

* groter raamoppervlak op het zuiden;

* hoog rendement verwarming en hoog rendement warm tapwaterbereiding;

* bijdrage van een zonne-energiesysteem, zoals zonneboilers en zonnepanelen;

* warmtepompsystemen door gebruik van aardwarmte;
* vloerverwarming;

* gebruik maken van zonneboilers of zonnecellen;
* gebruik maken van HR++-glas in alle verwarmde ruimten;
* een regenton plaatsen;

* gebruik maken van waterbesparende kranen.

Subsidie op isolatie van gebouwen

U kunt subsidie op dubbelglas en isolatie van woningen aanvragen. Meer informatie hierover vindt u op www.meermetminder.nl.

Â

Materiaalgebruik

De laatste jaren krijgt het materiaalgebruik veel aandacht in het kader van duurzaam bouwen. Verantwoord materiaalgebruik kan namelijk op grote schaal invloed hebben op de lokale en mondiale milieukwaliteit. Het bekendste voorbeeld hiervan is wel de toepassing van FSC-gecertificeerde houtsoorten in plaats van ongecertificeerd tropisch hardhout. Ook dicht bij huis is het echter belangrijk om goed naar het materiaalgebruik te kijken.

Â

Gevolgen metalen

In dit kader vragen wij uw aandacht voor bijvoorbeeld het gebruik van bouwmetalen als zink, koper en lood. Metalen in bouwmaterialen zoals koper, zink en lood lossen langzaam op in langsstromend regenwater en komen zo in het grond en -of oppervlaktewater terecht. De hoeveelheid zware metalen die jaarlijks oplost is de laatste jaren verminderd. Het is echter nog steeds een probleem.

Â

Zware metalen kunnen, in lage concentraties, gezond zijn omdat het een zuiverende werking heeft. In te hoge concentratie veroorzaakt het echter sterfte van micro-organismen, planten en vissen. Naast een milieuprobleem is het ook een financieel probleem. Het verontreinigde slib maakt het onderhoud van de waterlopen duur.

Â

Er zijn echter oplossingen om dit te voorkomen, bijvoorbeeld door coatings of geheel andere materialen te gebruiken. Meer informatie over deze alternatieve materialen vindt u in de download onderaan deze pagina. Â

Â

Informatie?

Voor meer informatie kijkt u op www.meermetminder.nl en www.vrom.nl. Voor vragen over duurzaam bouwen in onze gemeente kunt u contact opnemen met Marcel Aanen van de afdeling Ruimtelijke ordening en milieu, tel. nr. (0113) 238488.

Download

Duurzaam materiaalgebruik