Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 30-07-2009

Televisie
EÉNVANDAAG
Uitzending donderdag 30 juli
Nederland 1 - 18.15 uur

HOMOSEXUELE JEUGD: "GAY PRIDE SLECHT VOOR HOMO-EMANCIPATIE"

Volgens tweederde van de homoseksuele jeugd geeft de extravagante botenparade van de Gay Pride een eenzijdig en verkeerd beeld van homoseksuelen. Dat blijkt uit onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van EénVandaag, in samenwerking met Expreszo en 18min.eu.

Komend weekend is de Gay Pride/ Canal Parade in Amsterdam. Top-X ondervroeg daarom 2000 jongeren onder wie 1600 heteroseksuelen en 400 homo- en biseksuelen. Slechts veertig procent van alle deelnemers samen denkt dat de Canal Parade goed is voor de homo-emancipatie. De groep die zichzelf overtuigd heteroseksueel noemt, vindt de parade zelfs een 'genante vertoning' (40 procent).

Homovriendelijk
Is Nederland een homovriendelijk land? Een op de vijf homo's vindt van niet. Bijna veertig procent is het eens met Wilders, die beweert dat de samenleving moeilijker is geworden sinds de 'islamisering'. In de praktijk blijkt dat twintig procent de afgelopen twee jaar is uitgelachen, uitgescholden of soms erger.

Brüno
Religieuze scholen mogen homoseksuele leraren weigeren, aldus een vijfde van de hetero's. De jonge homo's in het panel zijn het hiermee duidelijk oneens: slechts vijf procent vindt dit kunnen. Top-X vroeg de jongeren ook naar hun mening over Brüno, het homo typetje van Sacha Baron Cohen. Bijna de helft (44 procent) van de homoseksuelen denkt dat hiermee een verkeerd beeld van homo's ontstaat.

Uit de kast
Hoe reageer je als jouw beste vriend of vriendin uit de kast zou komen? Bijna een op de vijf van de hetero's - zeker jongens - heeft daar moeite mee. Daarnaast heeft de helft er moeite mee als iemand van hetzelfde geslacht hem/ haar probeert te versieren. Van de jongeren die aangeven 'helemaal heteroseksueel' te zijn is dit zelfs 60 procent.

Vanavond in EENVANDAAG aandacht voor de uitslag van dit onderzoek.

De gehele uitslag is te lezen op: www.Top-X.nl