Openbaar Ministerie



Verdachte Area niet vervolgd voor wegnemen oud ijzer

30 juli 2009 - Arrondissementsparket Assen

De man die ervan verdacht wordt jarenlang oud ijzer te hebben gestolen op de Hoogeveense milieustraat van Area Reiniging wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) Assen besloten. De man gold als de belangrijkste verdachte in de zaak. De negen medewerkers van Area Reiniging, die destijds ontslag kregen wegens betrokkenheid bij de zaak, worden eveneens niet vervolgd.

De hoofdverdachte is een oud-medewerker van de gemeente Hoogeveen. Hij zou gedurende langere periode oud ijzer hebben weggenomen. De medewerkers zouden hiervan op de hoogte zijn en zich zodoende schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit. De directie van Area Reiniging kreeg lucht van de zaak na getipt te zijn door een burger. Dit resulteerde in een aangifte tegen de hoofdverdachte en de medewerkers wegens respectievelijk diefstal en verduistering van oud ijzer.

Na uitgebreid en zorgvuldig onderzoek door de politie is het OM tot het besluit gekomen de zaak tegen de hoofdverdachte te seponeren. Het OM heeft geconstateerd dat er niet genoeg bewijs is waaruit zou moeten blijken dat de hoofdverdachte zich bewust was van strafbaar handelen. Zodoende kan niet eenduidig vast komen te staan, gezien de feiten en omstandigheden waaronder gehandeld werd, dat er sprake was van diefstal. Het ijzer werd meegenomen zonder dat de verdachte hierop aangesproken werd. Bovendien was er sprake van een jarenlange gewoonte.

Het OM heeft bij bestudering van de zaak, in het kader van de volledigheid, alsnog kritisch gekeken naar de rol van de medewerkers. Dit resulteert niet in een strafrechtelijk vervolg. De reden die hieraan ten grondslag ligt, is het gegeven dat een civiele afdoening in het kader van het arbeidsrecht voldoende is; het betreft hier een zaak tussen werkgever en werknemers. De werknemers zijn naar het oordeel van het OM reeds voldoende getroffen door de ingezette ontslagprocedure.