FNV

30-7-2009

FNV Bondgenoten doet aangifte tegen Flextronics

Flextronics uit Venray beschermt werknemers onvoldoende tegen giftige stoffen bij het werken in gegaste containers. Daardoor brengt het bedrijf hun gezondheid in gevaar. FNV Bondgenoten heeft om die reden woensdagmiddag aangifte tegen Flextronics gedaan bij het parket in Den Bosch.

{containerschip_tcm7-24564.jpg} FNV Bondgenoten heeft ook bestuur en leidinggevenden bij het bedrijf persoonlijk aangeklaagd voor een misdrijf volgens artikel 32 van de Arbo-wet. Vakbondsbestuurder Jan de Jong: "Het bedrijf stelt mensen willens en wetens bloot aan gevaarlijke gassen die tot gezondheidsschade kunnen leiden. Dat kan gewoon niet." Tv-programma Nova besteedde woensdagavond in de uitzending aandacht aan de problemen bij logistiek bedrijf Flextronics.

Gezondheidsklachten Bij Flextronics werken veel Poolse werknemers. Velen kampen al langer met gezondheidsklachten. Het gaat onder andere om heftige en frequente hoofdpijn, duizeligheid, black-outs, nervositeit, ademhalingsproblemen, uitslag en jeuk.

Leidinggevenden negeerden de klachten en gaven geen toestemming voor gedegen medisch onderzoek. Ook zouden werknemers gedreigd worden met ontslag als ze weigerden verdachte containers te lossen.

Incident Flextronics vervoert en verpakt goederen voor Apple, HP en Logitech. Onlangs werden elf medewerkers getroffen door giftig gas, zoals benzeen, tolueen en 1,2 dychloorethaan. Dat zijn gassen die uit producten en verpakkingen komen. Volgens Jan de Jong probeert het bedrijf de kwestie onder het tapijt te vegen.

De directeur van Flextronics beweert dat 3 van de 11 onderzochte medewerkers slechts een testgroep waren en dat het expertisecentrum ECEM een andere werknemer gezond heeft verklaard. Van de overige onderzoeksresultaten wil het bedrijf nog een contra-expertise.

Flextronics stelt dat het lering heeft getrokken uit het incident: vanaf vorige week geldt voor containers van nieuwe leveranciers de eerste maanden een 100-procents-controle, daarna worden er steekproeven gedaan, aldus de directeur.

Spreekverbod De directie heeft werknemers een spreekverbod opgelegd, maar in Nova deden ze (onherkenbaar) hun verhaal.

Containers worden - vooral in Zuidoost-Azië - volgespoten met bestrijdingsmiddelen tegen insecten, maar eenmaal aangekomen in Nederland nauwelijks gecontroleerd.