Ingezonden persbericht


SUMATRA TERCINTA
Het geliefde eiland
14 oktober 2009 t/m 25 april 2010

Museum Volkenkunde
Leiden

Voor de eerste keer presenteert Museum Volkenkunde in Leiden een tentoonstelling over het Indonesische eiland Sumatra. Rode draad van de tentoonstelling is het veelzijdige antwoord op de vraag wat uiteenlopende handelscontacten door de eeuwen heen voor het eiland en haar bewoners hebben betekend. En die invloed blijkt groot te zijn en soms onverwachte verhalen op te leveren.

De meeste van de geëxposeerde voorwerpen, bruiklenen van het Museum Nasional in Jakarta en verschillende provinciale Sumatraanse musea, zijn nog nooit in Nederland te zien geweest. Het gaat om topstukken zoals gouden koningsattributen, bewerkte krissen, Chinees lakwerk, bijzondere weefels en belangrijke hindoeboeddhistische beelden. Actuele reportages waarin Sumatranen geïnterviewd worden geven een totaalbeeld van dit fascinerende 'goudeiland'.

De strategische ligging als knooppunt van eeuwenoude handelsroutes heeft ervoor gezorgd dat er veel uitwisseling van goederen en ideeën is geweest. Dit wordt bijvoorbeeld duidelijk aan de hand van de architectuur, het geloof en de beeldende kunst. Bezoekers worden aan de hand van 5 thema's door belangrijke invloedsferen geleid: het Hindoeboeddhisme, de Islam, Chinese, Indonesische en Europese invloeden. In reportages komen Sumatranen aan het woord. Rondom de tentoonstelling zal een uitgebreid activiteitenprogramma worden georganiseerd met lezingen, films, workshops en demonstraties. Op dit moment is de tentoonstelling al te zien in het Museum Nasional in Jakarta (Indonesië).


* Op 6 september is er een speciale Indonesiëdag in Volkenkunde. Bezoekers krijgen dan alvast een voorproefje van de Sumatratentoonstelling.

Steenstraat 1 Leiden
T 071 5168 800
www.volkenkunde.nl
info@volkenkunde.nl

Openingstijden:
dinsdag t/m zondag 10.00 - 17.00 uur.
maandagen, 3 okt., 25 dec., 1 jan. en 30 apr. gesloten.



Ingezonden persbericht