Gemeente Roermond

Roermondse scootmobielgebruiker is zeer tevreden

Onderzoek wijst uit dat ruim 90% van de scootmobielgebruiker in de gemeente Roermond tevreden is. Uit de resultaten van het onderzoek, dat werd uitgevoerd door een studente van Universiteit Maastricht, blijkt dat de scootmobielen zeer actief worden gebruikt. Ook gaven de gebruikers aan behoefte te hebben aan veiligheid. Op grond hiervan organiseren de gemeente Roermond en Kersten Revalidatietechniek twee activiteiten die een veiliger gebruik van de scootmobiel stimuleren.

Aanleiding
In april van dit jaar nam Kersten Revalidatietechniek, in samenspraak met de gemeente Roermond, het initiatief voor een onderzoek naar het scootmobielgebruik in de gemeente Roermond. Doel was om de behoeften van de gebruikers te inventariseren en de dienstverlening te optimaliseren. Het onderzoek werd uitgevoerd door Suzanne Toorop, studente gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht.

Resultaten
De respons op het onderzoek was zeer hoog; bijna 70 % van de aangeschreven scootmobielgebruikers heeft deelgenomen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de scootmobielen in de gemeente Roermond zeer actief gebruikt worden en dat verspilling van gelden, door niet-gebruik, nauwelijks voorkomt. Het merendeel van de respondenten geeft aan de scootmobiel dagelijks en voor zeer diverse doeleinden te gebruiken. Dit strookt perfect met de doeleinden in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ook bleken de scootmobielgebruikers zeer tevreden over de dienstverlening van Kersten Revalidatietechniek. Behoefte is er aan een periodiek onderhoud van de scootmobiel.

Onderzoekster Suzanne Toorop:De resultaten van het onderzoek zijn bijzonder positief, net als de respons, deze is gigantisch te noemen. De uitkomst geeft een goed beeld van de belangrijke rol die de scootmobiel speelt in het leven van de inwoners van de gemeente Roermond die aangewezen zijn op het gebruik van dit hulpmiddel.

APK-keuring en rijvaardigheidstraining

Op grond van de uitkomst van het onderzoek organiseren de gemeente Roermond en Kersten Revalidatietechniek twee activiteiten die een veiliger gebruik van de scootmobiel stimuleren. Scootmobielgebruikers worden persoonlijk uitgenodigd om hun scootmobiel gratis te laten inspecteren; een periodiek onderhoud dat vergeleken kan worden met de reguliere APK-keuring voor personenautos. Dit onderhoud komt niet alleen de levensduur van de scootmobiel ten goede, maar ook het gevoel van veiligheid van de gebruiker. Daarnaast ontvangen gebruikers die daar behoefte aan hebben een gratis rijvaardigheidstrainingen.

Reactie Gehandicapten Platform Roermond

Het Gehandicapten Platform Roermond is heel blij met de uitkomsten van de enquête die onder alle 410 geregistreerde scootmobielgebruikers is uitgevoerd. De uitkomsten schetsen een nagenoeg volledig beeld van zowel de intensiviteit van het gebruik van de scootmobielen als van de door de gebruikers gewenste verbeterpunten.

Rita Claessen-Schrijnemaekers, voorzitter van het Gehandicapten Platform Roermond: Het Platform is zeer te spreken over zowel de grote respons (70%) op de enquête als over de uitkomsten van het onderzoek. Met name is het Platform te spreken over het intensieve gebruik van de scootmobiel en de bijdrage die de scootmobiel daardoor levert aan het zelfstandig en onafhankelijk kunnen functioneren van de gebruikers. Dit is toch één van de meest belangrijke doelstellingen van de Wmo. Positief is ook het aangeboden vervolgtraject; deze gezamenlijke actie door de Gemeente Roermond en Kersten Revalidatie levert absoluut een belangrijke bijdrage aan de veiligheid van de scootmobielgebruikers in het dagelijkse verkeer.

Eerste publicatiedatum: 30-07-2009 Bijgewerkt: 30-07-2009