Politie Groningen

Donderdag 30 juli 2009

Provincie Groningen, 30-07-2009

Lemmer: Drent raast met 250 km/uur over A7

De Groningse politie heeft woensdagmorgen in Lemmer een automobilist uit Nieuw Roden aangehouden na extreem rijgedrag. Agenten in een videoauto zagen de Drent met hoge snelheid vanuit Leek de A7 oprijden. Op de snelweg hield hij te weinig afstand naar zijn voorliggers en reed met snelheden ver boven de toegestane 120 km/u. De politiemedewerkers wilden de man langs de kant van de weg zetten, maar dit lukte niet vanwege de snelheid en het overige verkeer. De bestuurder uit Nieuw Roden haalde pieksnelheden van 250 km/u. Uiteindelijk kon de politie bij Lemmer een stopteken geven, waarna de man zijn auto aan de kant van de weg zette. Uit een meting bleek dat hij een gemiddelde snelheid van 219 km/uur had gehaald. De man zijn rijbewijs is ingenomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: man mishandelt en bedreigt

De politie heeft woensdagmiddag in een gebouw aan de Hereweg een
23-jarige man zonder vaste woonplaats aangehouden. De verdachte bedreigde enkele medewerkers van een zorginstelling met de dood. Tijdens een gesprek gooide hij meubilair naar een 56-jarige vrouw. Agenten hebben de man aangehouden. Hij is ingesloten in het cellencomplex in Groningen. Hij wordt vandaag gehoord.

Groningen: fietser gooit bolletjes weg na achtervolging

Een 22-jarige man zonder vaste woonplaats is woensdagmiddag op de Antonius Deusinglaan aangehouden na een korte achtervolging. Agenten zagen hem fietsen in de Oude Ebbingestraat. De politieagenten hadden het vermoeden dat het rijwiel gestolen was. Toen de verdachte werd gevraagd te stoppen, ging hij er plots vandoor. Onderweg gooide hij een doosje weg met daarin vier bolletjes heroïne. Toen de man was aangehouden, werden ook een slagwapen en diverse gereedschappen in de kleding van de man aangetroffen en in beslag genomen. De fietser had geen identiteitsbewijs bij zich Hij vertelde dat hij slechts enkele maanden in Nederland was. De man is overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.

Groningen: mogelijke skimmer aangehouden

De politie heeft woensdagavond in een bouwmarkt aan de Bornholmstraat een 20-jarige Roemeen aangehouden. Medewerkers van de bouwmarkt ontdekten dat er met een pinautomaat was geknoeid. De werkwijze kwam overeen met de werkwijze van skimmers. Men had een apparaatje in de pinautomaat geplaatst, waarmee de gegevens van pinpassen kunnen worden gekopieerd. De skimmers proberen vervolgens op gewiekste wijze de pincode te ontrafelen. Vlak voor sluitingstijd ontdekte het personeel dat drie personen de winkel waren binnengekomen. Enkele minuten later passeerden twee mannen de kassa en verlieten de winkel. De beveiligingsmedewerker informeerde de politie, omdat hij het vermoeden had dat de derde persoon zich nog in de winkel bevond en na sluitingstijd zijn slag wilde slaan. Dit is een werkwijze die vaker wordt gebruikt door zogenaamde skimmers. Agenten gingen na sluitingstijd het pand binnen met een speurhond. Slechts enkele tellen later werd de Roemeen ontdekt. Hij werd ingesloten voor verhoor.

Opende: jonge quadrijder betrapt

Een 12-jarige jongen uit Opende is woensdagavond betrapt tijdens het rijden met een quad op de openbare weg in zijn woonplaats. Een agent zag de jongen rijden op de Drachtsterweg en had het vermoeden dat de jongen niet oud genoeg was om een motorvoertuig te besturen. Dit bleek al snel het geval te zijn. De vader van de jonge tiener kwam enkele minuten later bij zijn zoon en de agent. De man verklaarde dat hij zijn zoon geen toestemming had gegeven op de weg te rijden. Wel mocht de minderjarige van zijn vader op een stuk grasveld bij huis rijden. Hier had de knaap zich niet aan gehouden. De jongen kreeg een bekeuring voor het rijden zonder rijbewijs.

Groningen: bromfietscontrole

De politie heeft woensdag op diverse plaatsen in de Groningse wijk Korreweg bromfietscontroles gehouden. Hierbij werd voornamelijk gekeken naar het gebruik van de helm. Drie bestuurders werden bekeurd. Twee van hen droegen de helm niet op de juiste manier. In alle drie de gevallen hadden de bestuurders geen rijbewijs. De politie maakt proces-verbaal op.

Woltersum: man aangehouden na poging diefstal

De politie heeft woensdagavond op het Eemskanaal N.Z. een 44-jarige man uit Den Haag aangehouden voor poging tot diefstal. De verdachte werd door een buurvrouw aangetroffen in een woning aan de K. de Boerweg in Woltersum. De man had een paar schoenen en een flesje parfum in zijn handen. De Hagenaar, die volgens eigen zeggen zwervende is, ging er zonder buit vandoor. De politie wist de verdachte korte tijd later op grond van de doorgegeven omschrijving op te sporen en in te rekenen. De man werd ingesloten in het cellencomplex in Groningen. Hij wordt vandaag gehoord. De eigenaar van de woning heeft al aangifte gedaan.

Groningen: automobilist rijdt door na aanrijding met letsel

Een 26-jarige vrouw uit Groningen is woensdagmiddag op de kruising Herestraat met de Herebinnensingel gewond geraakt bij een verkeersongeval. Een onbekende bestuurder van een bestelauto met aanhangwagen sloeg vlak voor de vrouw, die op een fiets reed, linksaf. De automobilist verleende hierbij geen voorrang aan de fietsster. De vrouw botste vervolgens tegen de aanhangwagen. Zij kwam met haar fiets ten val en raakte gewond. De vrouw werd door een vriendin naar het ziekenhuis gebracht. De bestuurder van de bestelauto met aanhangwagen reed na de aanrijding door zonder zijn identiteit kenbaar te maken. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de bestuurder. De politie heeft al enkele getuigen van het ongeval gehoord.

Lutjegast: politie houdt brandstichter aan

De politie heeft woensdagnacht een 35-jarige man uit Lutjegast aangehouden op verdenking van brandstichting. De verdachte werd door een getuige op heterdaad betrapt tijdens het stichten van brand bij een auto. Het voertuig stond geparkeerd bij een woning aan de Rikkerdaweg in Lutjegast. De verdachte ging er direct vandoor toen hij gezien was. De getuige wist het brandje bij de auto uit te maken. Zijn vrouw had inmiddels de politie gewaarschuwd die binnen enkele minuten aanwezig was. Politieagenten konden even later de 35-jarige in zijn woning aanhouden. Hij is ingesloten in het cellencomplex in Groningen. De man wordt gehoord over de betreffende brand. Daarnaast onderzoekt de politie de betrokkenheid van de verdachte bij andere branden in Lutjegast en omgeving.

Provincie: politie controleert voor veilig verkeer

Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. Vrijdag controleert de politie op de volgende plaatsen:

* Provincialeweg N360, omgeving Appingedam, snelheidscontrole
* Provincialeweg N355, tussen Zuidhorn en Visvliet, snelheidscontrole

Maar ook op andere plaatsen en tijdstippen zijn controles mogelijk. De politie controleerde dinsdag op diverse plaatsen op snelheid.
* Bedum, Rijksweg N46: aantal geregistreerde voertuigen: 808, aantal overtredingen: 33, hoogst gemeten snelheid: 95 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

* Grijpskerk, Provincialeweg N388: aantal geregistreerde voertuigen:
547, aantal overtredingen: 25, hoogst gemeten snelheid: 110 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

* Roodeschool, Provincialeweg N363: aantal geregistreerde voertuigen: 422, aantal overtredingen: 52, hoogst gemeten snelheid: 77 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.