NOVA

31-07-2009
Nederlandse toeristen dood bij busongeluk

Zeker zes Nederlandse toeristen zijn gisteravond laat om het leven gekomen door een ongeval met een bus in het noordoosten van Spanje.

Het ongeval gebeurde om dertien minuten over elf op tolweg C-32 ter hoogte van het dorp San Pol de Mar, tussen Barcelona en de badplaats Lloret de Mar.

Grotere kaart weergeven

Excursie
De bus met 65 passagiers, op de chauffeur na allemaal Nederlanders, was op de terugreis van een excursie naar Barcelona en op weg naar Blanes en Lloret de Mar. De meeste Nederlanders die in de bus zaten, hadden hun vakantie geboekt bij een van de merken van het Rotterdamse bedrijf Sundio Group: Sunweb, Jiba en Evenements Reizen.

Gekanteld
Bij het verlaten van de snelweg raakte het voertuig van de weg en kantelde. Bij het ongeval waren ook een vrachtwagen en tweepersonenauto's betrokken. Uit een blaastest van de politie bleek dat de chauffeur niet gedronken had. Behalve de doden raakten 42 mensen licht- tot zwaargewond. Zij zijn overgebracht naar ziekenhuizen in onder meer Calella, Mataró, Badalona en Gerona.

Veilig
De bus was voor de excursie ingehuurd bij de Spaanse busonderneming Plenacosta. Het voertuig is twee jaar oud en zou voldoen aan alle veiligheidseisen.

SOS International
Alarmdienst SOS International heeft drie teams naar Spanje gestuurd om de slachtoffers bij te staan. Ieder team bestaat uit een arts, een verpleegkundige en een hulpverlener.

Ervaring
De Spaanse chauffeur van de bus had al zestien jaar ervaring. Hij had negentien uur gerust voor hij aan de rit begon en kende de route, aldus een woordvoerder van busonderneming Plenacosta.

Gordel
Veel mensen in de verongelukte bus hadden geen gordel om. Volgens een woordvoerder van busonderneming Plenacosta waren dat vooral jongeren. "De mensen die wel een gordel om hadden, hebben vrijwel geen verwondingen opgelopen", aldus de zegsman.

Bekijk hier beelden van de hulpverlening

Informatienummer
De bij het ongeval betrokken organisaties hebben een informatienummer voor het publiek geopend: 0800-0990099.

Oproep:
NOVA is voor de uitzending van vanavond op zoek naar mensen die op enigerlei wijze zijn betrokken bij het ongeluk. U kunt zich melden bij monique.wijnans@novatv.nl.

In NOVA vanavond beelden van het ongeluk, gesprekken met betrokkenen en het laatste nieuws.

Presentatie: Tom Kleijn

(Onderwerpen onder voorbehoud)
Overheid laks met voorlichting griep
Nederlandse politie assisteert Afghanen
Illegalen uit Calais in 'Welcome'
Obama heeft om de tafel gezeten met de hoofdrolspelers in een rel over een vermeende racistische politieactie. In de tuin van het Witte Huis dronken zij een biertje om de lucht te klaren. Goeie actie van Obama! OP TV
NOVA / Den Haag Vandaag
Nederland 2
Ma t/m do: 22.15-22.45
Vrijdag: 22.15-22.55
Zaterdag: 22.10-22.30
Herhaling na middernacht
http://www.novatv.nl