Rechtbank 's-Hertogenbosch


Gemeente âs-Hertogenbosch mag dwangsom vishandel nog niet innen

âs-Hertogenbosch, 31 juli 2009 â De gemeente âs-Hertogenbosch moet een vishandel meer tijd gunnen om zijn verkoopwagen van de Pensmarkt te verplaatsen naar een locatie op de Markt tegenover de Kerkstraat. De heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank âs-Hertogenbosch vandaag bepaald.

De vishandel moest op 19 mei 2009 van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente âs-Hertogenbosch zijn verkoopwagen van de standplaats op de Pensmarkt tegen over HEMA verwijderen. Vanwege de herinrichting van de Markt/Pensmarkt en het zichtlijnenbeleid is de verkoopwagen op deze locatie niet langer gewenst. Daarom is ook geen standplaatsvergunning meer verleend. Wel is een alternatieve standplaats in het centrum aangeboden. De gemeente legde vanaf 3 juni 2009 een dwangsom van 500 euro per dag om de huidige standplaats te verlaten.

De vishandel vond de periode om zijn verkoopwagen te verplaatsen te kort. De voorzieningenrechter oordeelt dat de gemeente terecht een dwangsom heeft opgelegd aangezien de vishandel de huidige standplaats inneemt zonder vergunning. De gemeente mag de dwangsom echter nog niet innen. De vishandel heeft een zwaardere bus besteld om de verkoopwagen naar de nieuwe locatie te verplaatsen, maar is in verband met de levertijd ervan niet in staat dat binnen de gestelde termijn te doen.

De vishandel ging daarnaast in beroep tegen de geweigerde standplaatsvergunning voor de locatie Pensmarkt naast het kunstwerk âEtude Gotiqueâ in âs-Hertogenbosch. De bestuursrechter concludeert kort gezegd dat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente âs-Hertogenbosch deze vergunning mocht weigeren. Met het aanbieden van een alternatieve locatie in het centrum heeft de gemeente voldoende rekening gehouden met de belangen van de vishandel.

LJ Nummers

BJ4339
BJ4340

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 31 juli 2009 Naar boven