Gemeente Drechterland

5-8-2009
Dagje Wieringen

Drechterlanders genieten van zomeruitje

Een groep van ruim honderd oudere Drechterlanders bezocht de afgelopen twee donderdagmiddagen het Wieringer eilandmuseum Jan Lont. Aansluitend gaf een gids een rondleiding met de bus over het voormalige eiland.
Het museum wordt gerund door vrijwilligers en staat dit jaar in het teken van Ziek en Zeer. Hoe werd een eeuw geleden omgegaan met ziektes en aandoeningen? Daar rondlopen haalde bij velen herinneringen naar boven; de stopmand, de bedstee, het karnen van melk en de kaaskoppen en de oude linnenkast met keurige stapeltjes. Op de muur kon een herinnering geschreven worden, bijvoorbeeld; âals je last van krampen in je benen hebt, helpt het als je een stuk zeep aan het voeteneinde in je bed stoptâ.

Als blikvanger in de schuur staat de anderhalve eeuw oude ambulancekar met een zwaargewonde patiënt. Wanneer iemand ziek was moest men lopend naar het dorp om de dokter te halen. De dokter arriveert in zijn koetsje en besluit dat de patiënt naar het ziekenhuis moet. Dan gaat de familie weer lopend naar het dorp om de brancard te halen en daar lopend met de patiënt op de brancard naar de postboot. Dan van Ewijcksluis met de tram naar Schagen en dan met de trein naar het ziekenhuis in Alkmaar. Hoe het met de patiënt is afgelopen is niet bekend. De beleving van ziek en zeer is anders dan vroeger. Privacyregels kende men toen niet; de huisarts hield spreekuur bij Café Tante Pietje in Den Oever.

Deze zomeruitjes zijn bedoeld voor alle ouderen in Drechterland. Zomers liggen vele activiteiten stil. Een enthousiaste groep vrijwilligers met ondersteuning van Stichting Welzijn Ouderen / WonenPlus organiseert het âZomers genieten met dorpsgenotenâ. Ook de gemeente en de ouderenbonden en -verenigingen vinden deze activiteiten belangrijk vanuit het oogpunt van welzijn en sociale samenhang tussen de dorpen.

Ouderen genieten van zomeruitje