Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie

PERSBERICHT

Zoetermeer, 6 augustus 2009

Inzameling onder consumenten zal naar verwachting explosief groeien

Collectief inzamel- en recyclesysteem spaarlampen werkt

Nederland beschikt over een volwassen en goed werkend inzamel- en recyclesysteem voor gasontladingslampen en lichtarmaturen. Dat is in belangrijke mate het gevolg van het toetreden van de verzamelde grootwinkelbedrijven tot de Stichting LightRec. Uit het jaarverslag van de stichting blijkt dat de hoeveelheid ingezamelde lampen en armaturen ten opzichte van het boekjaar 2007 is gegroeid met 6 procent tot 2.244 ton. In totaal werden circa 12 miljoen lampen en TL-buizen ingezameld. De groei is vooral gerealiseerd door spaarlampen en straatverlichting. LightRec verwacht dat de inzamelhoeveelheden de komende jaren explosief zullen groeien als gevolg van de uitfasering van de gloeilamp. LightRec verwacht al dit jaar een enorme 'boost' in de verkoop van spaarlampen. De verkopen van deze en andere energiezuinige lampen vertonen al jaren een stijgende lijn, maar als gevolg van de voorgenomen uitfasering van de gloeilamp zal dit proces de komende jaren in versneld tempo plaatsvinden. In een onlangs uitgebrachte bezitsmeting van spaarlampen blijkt dat energiezuinige lampen de komende jaren bijna 300 miljoen gloeilampen moeten vervangen. En ook al gaan spaarlampen een lange tijd mee, op enig moment zullen ze ook kapot gaan. In haar jaarverslag wijst LightRec erop dat het belang van inzameling en recycling van deze kwikhoudende lampen om die reden groter is dan ooit.

Spaarlamp stuk? Lever hem in!
Met name gewone consumenten zijn nog onvoldoende op de hoogte van het feit dat een kapotte spaarlamp niet met het huisvuil mag worden afgedankt. LightRec liet daarom in het afgelopen jaar een speciale mediacampagne ontwikkelen om deze boodschap bij de consument te brengen. En met succes.
Deze lijn zal de komende jaren worden voortgezet, aldus operationeel directeur Jeroen Bartels. "De bekendheid met het fenomeen 'inzamelen van spaarlampen' behoorlijk is toegenomen, tot zo'n 60 procent. Maar we zijn er nog niet, dus ontwikkelen we nieuwe initiatieven. Zo zijn we onder meer in gesprek met de projectgroep 'Huishoudelijke verlichting' van de Task Force Verlichting, zijn we met retailers in gesprek over een inzamelbox voor spaarlampen in onder meer supermarkten en ontwikkelen we scholenprogramma's met een DVD over het recyclingproces van onder andere spaarlampen. Ook werken we aan een oplossing voor rondslingerende kleine apparaten in en om het huis, waaronder de spaarlamp." LightRec is ervan overtuigd met deze acties de verwachte groei in de afdanking van spaarlampen door de uitfasering vanaf september 2009 op te kunnen vangen. Het aantal deelnemers van LightRec groeide in 2008 tot 330, een stijging van 10 procent ten opzichte van 2007. Deze stijging is deels het gevolg van het toetreden van de bovengenoemde grootwinkelbedrijven, deels toe te schrijven aan het groeiend aantal deelnemers uit de LED-sector. Ook LED-lampen dienen immers gescheiden ingezameld te worden.

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Stichting LightRec Nederland Creative Venue PR en communicatieadvies De heer J. Bartels - woordvoerder Marianne Aalders jba@fme.nl m.aalders@creativevenue.nl
Tel. 079-3531350/ 06 53393138 Tel. 020 4525225
Fax. 020 4528650
www.lightrec.nl www.creativevenue.nl (zie persruimte LightRec)

Over Stichting LightRec
Spaarlampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld. Dankzij het landelijk dekkend systeem van de Stichting LightRec Nederland kunnen afgedankte spaarlampen, TL-buizen en professionele armaturen eenvoudig en goedkoop worden ingezameld en gerecycled. LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 300 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. Dit doet zij door actief samenwerking te zoeken met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en energieleveranciers om zo gezamenlijk de inzamelingsresultaten van deze lampen te verhogen. De stichting besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van spaarlampen en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer actief deel te nemen aan de landelijke Wecycle campagne. Kortom: spaarlamp stuk? Lever hem in!