Ingezonden persbericht

Persbericht
13 augustus 2009

Amerikanen geboeid door 3 oktober
Lezing over het bezoek van de Holland Society aan Leiden

Op zondag 23 augustus wordt in De Lakenhal een lezing gehouden over het bezoek van The Holland Society of New York aan Nederland in 1888. Hoogtepunt van hun tour was Leiden, waar ze speciaal de geschiedenis van het Beleg en Ontzet kwamen beleven. In een uitgebreide diapresentatie vertelt Arti Ponsen over deze merkwaardige trans-Atlantische vriendschap.

De heren van de Holland Society waren donateur van de 3 October Vereeniging. Hoe kwamen ze daar nu bij? Wat was er zo speciaal aan Leidens Ontzet dat die Amerikanen het wilden meevieren? Had het ook iets te maken met hun eigen achtergrond? Voor haar verhaal kon Ponsen gebruik maken van een serie glasnegatieven gemaakt met één van de allereerste amateurcamera's door een deelnemer aan de reis. Aangevuld met het officiële reisverslag van de Society, de correspondentie tussen de twee verenigingen én de krantenartikelen uit die tijd geeft Ponsen een compleet beeld van het enthousiasme en de humor waarmee het Amerikaanse bezoek aan Leiden gepaard ging.

Arti Ponsen is één van de samenstellers van de manifestatie Holland Mania: Amerikaanse en Japanse beeldvorming over Nederland, die nog t/m 30 augustus in Museum De Lakenhal te zien is.
Aanvang lezing: 14.00 uur

Beleef meer van deze clichébeelden van Holland en kom naar Holland Mania! www.hollandmania.nl

---

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht