Watersportverbond - KNWV

Zeventig deelnemers aan de start op NK 16m2

donderdag 27 augustus 2009

Op 3, 4, 5 en 6 september aanstaande worden de Nederlandse
Kampioenschappen in de 16m2 klasse verzeild op de Oolderplas bij Roermond. Met zeventig deelnemers aan de start wordt een record van bijna twintig jaar oud verbroken.

âHet belooft een geweldig spektakel en schouwspel voor wedstrijd minnend Nederland te wordenâ, aldus Elmer Schouten, lokaal 16m2 zeiler en initiator van dit evenement. De wedstrijdleiding is in handen van de wedstrijdcommissie van Maas en Roer, aangevuld met een wedstrijdleider uit Sneek. De organisatie hoopt, dat er op de wedstrijddagen voldoende wind zal staan, want de Beaufort meter staat in het zuiden altijd lager dan in het westen en noorden van Nederland.

Oolderplas
De Oolderplas is een vrij ronde plas zonder veel hinderlijke bomen en is, ter vergelijking, net iets groter dan de Kralingsche Plas nabij Rotterdam. Het is een grindgat met een maximale diepte van circa dertig meter en gelegen aan de Roermondse kant van de Maas, nabij Herten.
Dagelijks zullen de zeventig zeilers heen en weer worden gesleept tussen de haven van de organiserende vereniging Maas en Roer, gelegen op de kop van het schiereiland Hatenboer, en de Oolderplas.

Tien zeilers met een blauwe wimpel
Over mogelijke kanshebbers durft
bestuurslid Jan-Willem Lanser van de 16m2 klassenorganisatie niet al teveel te zeggen. âOnder de deelnemers bevinden zich meer dan tien zeilers die ooit een blauwe kampioenswimpel hebben gewonnen in de 16m2-klasse. De breedte in de top maakt het zeilen zo leuk: je weet namelijk als zeiler dat een eerste, tweede of derde plaats in de ene wedstrijd gevolgd kan worden door een twintigste of dertigste plaats in de volgende wedstrijd, omdat je dan blijft âhangenâ in de grote groep. Heel veel hangt af van hoe snel je âvrij wegâ bent, direct na de start.â De wedstrijden zijn te volgen vanaf de oevers van de Oolderplas, op de dijk bij Restaurant Oolderhof (wel verrekijker meenemen).

100 jaar
De organiserende vereniging, de Roermondse Roei- en Zeilvereniging Maas & Roer, bestaat in 2009 ook precies 100 jaar. De festiviteiten rondom dit eeuwfeest werden afgelopen juni al groots gevierd met een receptie, die werd bijgewoond door HKH Prinses Margriet,
beschermvrouwe van Maas en Roer gevolgd door een groots jubileumfeest.

Kijk voor meer informatie op www.16m2.nl en www.maasenroer.nl.