Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Onderzoek boren vanaf het Scheldeplein

02-september-2009

Eén van de aanbevelingen van de commissie Veerman was te onderzoeken of het mogelijk is om de tunnels tussen het Damrak en het Scheldeplein vanuit twee richtingen te boren. Daarover wil het projectbureau Noord/Zuidlijn u informeren op 3 september tijdens een informatieavond.

Bij het boren vanuit twee richtingen zou een deel van de tunnels vanuit de eerder gebouwde schacht op het Scheldeplein worden geboord. Dit kan mogelijk een tijdswinst van één jaar opleveren.

Werkterreinen voor het boren
In de afgelopen weken is hard gewerkt aan het onderzoeken van de benodigde ruimte en de mogelijke locaties van de werkterreinen voor het boorproces. Hieronder staan de voorlopige bevindingen.

Schacht op het Scheldeplein
Volgens het oorspronkelijk plan starten de boormachines bij het Damrak en eindigen deze in de bestaande schacht op het Scheldeplein. Als besloten wordt om ook te boren vanaf de schacht op het Scheldeplein, dan is een forse aanpassing aan de noordzijde van deze schacht nodig. De schacht is ook de plaats waar de onderdelen van de tunnelboormachines worden aangevoerd en gemonteerd. Deze voorbereidingen hebben gevolgen voor de grootte en het gebruik van het werkterrein op het Scheldeplein.

Werkterrein middenberm A10
Naast de startschacht op het Scheldeplein is voor het boren van tunnels ruimte nodig voor een groot aantal installaties en de opslag van tunnelsegmenten en andere bouwmaterialen. Het uitgangspunt is om op het Scheldeplein en het Europaplein de werkterreinen zo klein mogelijk te houden en vooral te kijken naar de ruimte langs en tussen de rijbanen van de A10. Het huidige werkterrein tussen de noordelijke rijbaan en de metro zal waarschijnlijk in gebruik blijven, onder andere voor de opslag van de betonnen segmenten waarmee de tunnels worden opgebouwd.

Locatie scheidingsinstallatie
Bij het boren van tunnels komen grote hoeveelheden grond vrij die worden behandeld in een grote installatie, een zogenaamde scheidingsinstallatie. De grond wordt daarna tijdelijke opgeslagen op het werkterrein en vervolgens afgevoerd naar een stortlocatie. De scheidingsinstallatie wordt door pijpleidingen verbonden met de boormachine en zal tijdens het boorproces continu in bedrijf zijn.

Gebleken is dat het werkterrein in de middenberm van de A10 vrijwel zeker niet groot genoeg is voor alle installaties en opslag van materialen voor het boorproces. Daarom is besloten om voor de scheidingsinstallatie een andere locatie te zoeken. Er worden op dit moment verschillende locaties bekeken, zoals de Groene Zoom en het Kop Zuidas-gebied.

Informatiebijeenkomst 3 september
In de loop van september moet het onderzoek naar de boorvolgorde zijn afgerond. In de tweede helft van september nemen het College van B&W en de gemeenteraad hierover een besluit.

Vooruitlopend op de resultaten van het onderzoek, wil het projectbureau Noord/Zuidlijn u al graag informeren over de mogelijke gevolgen voor de omgeving. Daarbij gaat het om de mogelijke locaties van werkterreinen en het gebruik daarvan, eventuele hinder voor bewoners en ondernemers in deze buurt en de planning van de werkzaamheden.

Wij nodigen u daarom graag uit voor een informatiebijeenkomst:

Datum: donderdag 3 september
Tijd: 19.00 tot 21.00 uur (zaal open om 18.45 uur) Locatie: Amsterdam RAI, Europaplein 22 zaal C, via hoofdentree G (achter het Elicium)

Aanmelden informatiebijeenkomst
Om vooraf een beeld te krijgen van het aantal aanwezigen tijdens de bijeenkomst, verzoeken wij u vriendelijk om u aan te melden. Dit kan per email via info.noordzuidlijn@ivv.amsterdam.nl onder vermelding van 'Informatiebijeenkomst 3 september Europaplein'. U kunt zich ook aanmelden via het telefoonnummer 020 470 4070.

Informatie via e-mail?
Wilt u per e-mail op de hoogte gehouden worden van de werkzaamheden van de Noord/Zuidlijn in dit gebied, dan kunt u een e-mail sturen naar info.noordzuidlijn@ivv.amsterdam.nl onder vermelding van 'onderzoek boorvolgorde Scheldeplein'.

Heeft u vragen of wilt u nadere informatie?
U kunt contact opnemen met Sacha van Anraat of Susanne Visser, projectbegeleiders voor het boorproces.
Telefoon: 020 470 4070
E-mail: info.noordzuidlijn@ivv.amsterdam.nl
Website: www.noordzuidlijn.amsterdam.nl