Korps Landelijke Politiediensten

Volvo V70 ingezet voor noodhulp

Volvo V50
Driebergen, 03-09-2009 o De Verkeerspolitie van het KLPD zet sinds augustus dit jaar de Volvo V70 in voor de noodhulp. Aanleiding tot deze maatregel is een incident met een Volvo V50 D5 in juli op de A20. Na een extreme rit tijdens de noodhulp naar een ongeval raakten de remmen oververhit en vatten de remblokken vlam.

Een onderzoek, uitgevoerd door Volvo Nederland, Rijksdienst voor het Wegverkeer en het Landelijk Verkeers Bijstandsteam van het KLPD op een circuit in Lelystad bracht aan het licht dat bij het nabootsen van een prio 1-rit de remblokken vlam vatten en vervolgens weer doven. Na de brand functioneerden de remmen nog steeds naar behoren.

Uit voorzorg heeft de Verkeerspolitie besloten om de Volvo V50 niet in te zetten voor de noodhulp totdat een oplossing is gevonden voor dit euvel. De Verkeerspolitie beschikt nog over een veertigtal Volvos V70, waardoor de noodhulp niet in het geding komt. De Volvo V50 D5 185 pk zal wel voor andere politietaken worden ingezet.

Met de Volvo V50 zal de brancherichtlijn worden gevolgd die geldt voor de Nederlandse politie, waardoor de snelheid met dit specifieke voertuig binnen de perken zal blijven. Als richtlijn is 140 km/uur opgegeven.

Met de overige opvallende en onopvallende surveillancevoertuigen hanteert het KLPD de brancherichtlijn die specifiek voor de Verkeerspolitie geldt. Bij een overschrijding van 80 kilometer of meer is dan een registratie verplicht.

060701 Brancherichtlijn KLPD