FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: deltaplan voor betere straattaxi

FNV Bondgenoten heeft een deltaplan opgesteld dat de kwaliteit van de straattaxi's aanzienlijk moet verbeteren. De vakbond stuurt het plan vandaag naar staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat.

Het plan noemt een aantal maatregelen die op korte termijn de negatieve spiraal moet doorbreken, waarin de straattaxi terecht is gekomen. Daarnaast doet de bond voorstellen die op de lange termijn de kwaliteit van het taxiaanbod moeten verbeteren.

Bestuurder Remko Mast van FNV Bondgenoten: "Het is al geruime tijd een zooitje in de taxiwereld. De liberalisering van de taxiwereld van bijna tien jaar geleden heeft niets dan ellende gebracht, voor chauffeurs en voor passagiers. De kwaliteit van het taxivervoer is achteruit gehold. Taxichauffeurs zijn allang geen gastheer meer voor hun stad, maar vechten elkaar en hun klanten de tent uit".

Volgens Mast moeten eerst de ergste misstanden worden opgelost. Daarna kunnen de problemen structureel worden opgelost. Mast denkt daarbij aan een landelijk vergunningenstelsel, waar de lokale overheid via aanbestedingsprocedures aanvullende eisen bij kan formuleren. Op die manier kunnen duidelijke, naleefbare eisen aan chauffeurs en taxibedrijven en -centrales worden gesteld.

Mast: "De centrale overheid moet een vergunning gaan koppelen aan de chauffeurspas en een vakdiploma. Dat diploma moet bijvoorbeeld ook sociale vaardigheden en klantvriendelijkheid meenemen. De lokale overheid kan dan vervolgens het aantal vergunningen reguleren of een gedragscode koppelen aan vergunningverlening. Zo kan je het Bokito-gedrag in de taxiwereld indammen."

Donderdagavond vergadert de vaste kamercommissie V&W over de problemen in de taxiwereld.

Hieronder kunt u het Deltaplan downloaden.