Gemeente 's-Hertogenbosch

03-09-2009
Verordening leerlingenvervoer 's-Hertogenbosch 2009

De gemeenteraad heeft op 14 juli 2009 de Verordening leerlingenvervoer `s-Hertogenbosch 2009 vastgesteld. Met deze verordening regelt de gemeente 's-Hertogenbosch feitelijk dat leerlingen onder bepaalde voorwaarden een vergoeding ontvangen voor het vervoer naar en van de voor hen dichtstbijzijnde toegankelijke school. De nieuwe verordening is gebaseerd op de Modelverordening van de Vereniging van Nederlands Gemeenten (VNG) die in 2008 is gewijzigd.

De wijzigingen die zijn doorgevoerd zijn het gevolg geweest van ontwikkelingen binnen het onderwijs en de jurisprudentie waardoor de inzichten enigszins zijn gewijzigd. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:

- voor kinderen die het (voortgezet) speciaal onderwijs volgen is in de Modelverordening het afstandscriterium 6 km. De gemeente 's-Hertogenbosch kiest ervoor dit op 2 km te stellen;
- landelijk is de afspraak dat gemeenten voor elke leerling een drempelbedrag kunnen heffen. De gemeente 's-Hertogenbosch kiest ervoor dit niet te doen;

- de aanvragen voor het leerlingenvervoer moeten elk jaar voor 1 juni worden ingediend volgens de landelijke richtlijn. De gemeente 's-Hertogenbosch kiest voor een andere bewoording door een indieningstermijn van acht weken te stellen om problemen te voorkomen voor kinderen voor wie gedurende het jaar een aanvraag wordt ingediend.

De uitgangspunten zoals deze in de verordening zijn opgenomen voor het regelen van het leerlingenvervoer zijn globaal als volgt. Bij de aanvragen wordt altijd eerst gekeken of kinderen met het ov of de fiets kunnen. Indien noodzakelijk kunnen ook de vervoerskosten van een begeleider worden vergoed. Als dit niet het geval is, wordt aangepast vervoer (taxibus) aangeboden. Het is ook mogelijk dat ouders een km-vergoeding ontvangen voor het gebruik van de eigen auto.

De Verordening leerlingenvervoer 's-Hertogenbosch 2009 kunt u vinden op onze website onder "Bestuur en organisatie" en vervolgens onder "Regelgeving".