Dienstenbond CNV

Nieuws

3 september 2009

Pensioenen bij ING

ING heeft alle medewerkers en pensioengerechtigden afgelopen weekend geïnformeerd over de huidige stand van zaken in het pensioenfonds en de gevolgen hiervan voor de medewerkers en de pensioengerechtigden. Wat betekent dit nu?

Gevolgen pensioengerechtigden
ING heeft helaas moeten besluiten om de pensioengerechtigden geen toeslag op hun pensioen te verlenen. Dit betekent dus dat de pensioenuitkering van de mensen die nu pensioen ontvangen niet zal worden verhoogd. Dit geldt zowel voor de toeslagen op basis van de prijsstijging (ieder jaar per

1 januari) als voor de toeslagen op basis van de CAO-loonstijging (telkens als er een collectieve CAO loonstijging is). ING heeft besloten om het pensioenfonds geen middelen ter beschikking te stellen om de pensioenen met de toeslagen per 1 september 2009 en per 1 januari 2010 te verhogen.
Dit is natuurlijk voor de pensioengerechtigden erg vervelend want hun koopkracht gaat er door deze maatregel niet op vooruit. ING geeft aan tot deze beslissing te zijn gekomen vanwege de huidige financiële crisis en de problemen die ook ING hierdoor ondervindt.

Geen overleg
CNV Dienstenbond is jammer genoeg in deze beslissing niet gekend. Bij ING financiert de werkgever de toeslag van het pensioen. ING heeft dus zelfstandig besloten om de pensioenen niet te indexeren. Het pensioenfonds moet deze beslissing gewoon uitvoeren. Wij betreuren het dat ING niet eerst het overleg met de vakbonden heeft gezocht. Pensioen is immers ook een vorm van loon en wij hechten er grote waarde aan om ook op dit punt de belangen van onze leden te behartigen. Wij hebben ING hierop aangesproken en zullen dit tijdens een volgend overleg zeker nog aan de orde stellen.

Gevolgen medewerkers
ING heeft inmiddels bij De Nederlandse Bank ook een herstelplan ingediend omdat de dekkingsgraad van het pensioenfonds sterk is gedaald. Uw werkgever laat weten dat de verslechterde financiële situatie van het pensioenfonds op dit moment geen nadelige gevolgen heeft voor uw pensioenopbouw. Maar ING geeft ook aan dat er, zeker in deze tijd, geen garanties voor de toekomst kunnen worden gegeven. Dit is dan ook de reden dat CNV Dienstenbond voor u de vinger aan de pols zal houden. Op dit moment zijn de vakbonden niet vertegenwoordigd in het pensioenfonds van ING. Wij proberen hier verandering in te brengen, zodat wij uw pensioenbelangen op een goede manier kunnen behartigen.

Vragen
Zodra er over de pensioenen nieuws te melden is dan hoort u dit natuurlijk van ons. Aarzel niet om bij vragen en/of opmerkingen contact op te nemen met Ike Wiersinga, per email: i.wiersinga@remove-this.cnvdibo.nl of telefonisch: 023- 5670685.