Dienstenbond CNV

Nieuws

3 september 2009

Cao-voorstellen uitgeverijen

Veel later dan u gewend bent van CNV Media, maar daar waren vele redenen voor, ontvangt u bij deze de cao voorstellen voor de uitgeverij sector. Deze voorstellen worden samen met de andere betrokken vakbonden als inzet gehanteerd voor de onderhandelingen die op 3 september beginnen.

Waarom zo laat?
Zoals gezegd, daar waren vele redenen voor, de belangrijkste is echter toch wel, de welbekende crisis, die ook de uitgeverij sector in haar greep houd. De huidige cao had een looptijd tot 1 april 2009, maar het was al snel duidelijk dat de aanvang van de onderhandelingen zouden opschuiven in het jaar.

Van werkgeverszijde wordt grote druk uitgeoefend om de cao verhoging dit jaar te bevriezen op 0%, daartoe is zelfs een apart overleg gevoerd om CNV Media te overtuigen dat het echt heel slecht gaat in de sector.
Nu is het dan toch zover dat de onderhandelingen gaan beginnen.

0% of toch iets meer?
Het gaat minder, dat zeker, maar wij betwijfelen of het overal en in de hele sector slecht gaat, vandaar dat wij wel degelijk loonsverhoging zullen vragen. CNV Media is echter ook realistisch, dus de loonvraag is aangepast naar 2,5%.

De voorstellen gaan ook wat verder, want er zijn ook andere zaken die spelen of verbetering danwel aanpassing behoeven, zie de bijlage.

Werkgeversvoorstellen
Zoals gesteld, de werkgevers zien geen ruimte om een loonsverhoging door te voeren.
Ook wil men een aanpassing aan de periodieke verhoging onderzoeken.

Een ander voorstel van werkgeverszijde is om een soort "raam"cao af te spreken, waarbij binnen ondernemingen individuele maatwerkpakketten afgesproken kunnen worden. Een soort vrijheid/blijheid cao zeg maar.

Vervolg.
Zoals gesteld, op 3 september starten de onderhandelingen, wij houden u van elke ontwikkeling op de hoogte. Voor vragen kunt u mailen naar Aletta Bulsink (a.bulsink@remove-this.cnvdibo.nl) of Richard Leloux (r.leloux@remove-this.cnvdibo.nl) 023-56 51 052.