D66

donderdag 3 september 2009

Inspraak pensioenen beter geregeld

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat ouderen en andere belanghebbenden meer inspraak krijgen in pensioenfondsen. Dat bleek tijdens een debat naar aanleiding van het initiatiefwetsvoorstel van D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya en haar VVD-collega Stef Blok over de medezeggenschap van pensioengerechtigden in de besturen van pensioenfondsen. Koser Kaya spreekt van een doorbraak: D66 is al ruim veertig jaar bezig om de medezeggenschap bij pensioenfondsen te verbeteren. Dat hebben we nu eindelijk bereikt.

Vergrijzing

Het initiatiefvoorstel van Koser Kaya en Blok richt zich vooral op een grotere rol van pensioengerechtigden in de besturen van de fondsen. Koser Kaya: Er zijn drie partijen die sparen voor het pensioen: werkgevers, werknemers en de gepensioneerden. Dan is het rechtvaardig om ook alle drie de groepen inspraak te geven, maar de pensioengerechtigden hebben dat nog niet in alle fondsen. Dat is uiterst merkwaardig. De fondsen worden nu bestuurd door werkgevers en werknemers, die geacht worden de belangen van alle pensioengerechtigden te vertegenwoordigen.

Breed gedragen

De Kamer besloot sociale partners en vertegenwoordigers van ouderen tien weken de tijd te geven met een breed gedragen voorstel te komen waarin de medezeggenschap van alle betrokken geregeld wordt en de diversiteit van de bestuurders onder meer jong en oud gewaarborgd wordt. Koser Kaya: Mochten zij er niet uit komen, dan wordt ons voorstel alsnog geëffectueerd. Het CDA heeft namelijk toegezegd nog dit jaar mee te werken aan een wettelijke regeling. Maar bovenal ben ik ben blij dat er brede steun is ontstaan om de inspraak in pensioenfondsen beter te regelen.