Gemeente Hilvarenbeek


Ontwikkeling Centrumplan Hilvarenbeek gaat door

Centrumplan Hilvarenbeek BV (CPH) zet de voorbereidingen voor realisatie van een kernwinkelgebied in Hilvarenbeek door en hoopt eind dit jaar te kunnen starten. Dat is de boodschap die CPH deze week gaf aan wethouder Lemmens van ruimtelijke ordening en volkshuisvesting.

Enkele weken geleden besliste de rechtbank dat de gemeente een tweetal bezwaren tegen het Centrumplan opnieuw moet beoordelen. Zowel gemeente als CPH ervaren dit besluit als opmerkelijk; inhoudelijk heeft de rechter namelijk geen kritiek op de doorlopen procedures. Het college heeft nog niet besloten maar is voornemens in hoger beroep te gaan tegen deze uitspraak.
CPH heeft de gemeente laten weten zich niet uit het veld te laten slaan door de beslissing van de rechtbank. De haalbaarheid van het plan is voldoende aangetoond. De intussen opgestarte verkoop van woningen heeft voldoende serieuze reacties opgeleverd en het beroep dat is gedaan op stimuleringsregelingen van rijk en provincie lijkt resultaat op te leveren.
Binnenkort gaat ook de brancheringscommissie weer van start. Lokale winkeliers, projectontwikkelaar en gemeente zijn vertegenwoordigd in deze commissie die als doel heeft er op toe te zien dat de diverse branches evenwichtig vertegenwoordigd worden in het nieuwe centrum. Wat de grondverwerving betreft, zet de gemeente binnenkort de volgende stap. Het is tot op heden niet gelukt om het laatste perceel dat nodig is om het centrumplan te kunnen realiseren, minnelijk te verwerven. De gemeente heeft het maximaal haalbare bod gedaan en dat bod is niet geaccepteerd. Daarom wordt aan de raad in zijn eerstvolgende vergadering - eind oktober - voorgesteld om de onteigeningsprocedure voort te zetten.
CPH en gemeente gaan er op dit moment vanuit dat voor het einde van het jaar de eerste schop voor het nieuwe centrum de grond ingaat.