Gemeente Baarn

Kansen voor herontwikkeling centrum

Samen werken aan een goed plan voor het centrum

Deze maand wordt een eerste stap gezet op weg naar een goed en haalbaar plan voor de ontwikkeling van het gebied rond het parkeerterrein Laanstraat in het centrum van Baarn. Dat is nodig, want het terrein biedt kansen en mogelijkheden voor verbeteringen waar iedereen belang bij heeft. Denk aan betaalbare woonruimte, winkelruimte en goede parkeervoorzieningen voor het centrum. Daarom worden belanghebbenden, zoals ondernemers en omwonenden, nauw betrokken bij het maken van een goed plan. Om te beginnen wordt de gemeenteraad deze maand gevraagd de eerste stap te zetten door het vaststellen van een visie op de ontwikkeling.

In de periode van maart tot en met augustus hebben eigenaren en ondernemers in het gebied samen met de gemeente gewerkt aan een ontwikkelingsvisie âCentrumontwikkeling parkeerterrein Laanstraatâ. De ontwikkelingsvisie geeft een blik vooruit richting de toekomst. Er staat in wat in grote lijnen wenselijk is voor de toekomst van het gebied, wat de kansen zijn en waar rekening mee gehouden moet worden. Het geeft een richting aan voor de herontwikkeling.

Tot de betrokken ondernemers behoren onder andere Drukkerij Bakker Baarn, RVG development, groentewinkel Kraaij, Ovile BV., Aldi Vastgoed BV., Cinq Cour, Luza, C1000 den Blanken, Schuitema Vastgoed BV, DGR planontwikkeling BV en Bonaire Funtravel. Het college van B&W en de private partijen zijn het met elkaar eens dat de ontwikkeling van dit gebied alleen succesvol kan zijn als deze gezamenlijk en integraal wordt benaderd. Ter bekrachtiging van deze gedeelde ambitie hebben de partijen met elkaar een intentieovereenkomst gesloten op 2 september.

Scenarioâs
In de ontwikkelingsvisie âCentrumontwikkeling parkeerterrein Laanstraatâ zijn vier verschillende toekomstscenarioâs uitgewerkt, binnen vooraf vastgestelde gemeentelijke randvoorwaarden en uitgangspunten. Er is ook een voorkeurscenario naar voren gekomen. Het college van Burgemeester en Wethouders en alle direct betrokken eigenaren en initiatiefnemers hebben de voorkeur voor het scenario âBaarns Weefselâ.

Het voorkeursscenario Baarns Weefsel gaat uit van de sloop van oude panden waardoor ruimte komt voor ontwikkeling van een centrumgebied met voornamelijk woningen, winkels en parkeerplaatsen. De bestaande parkeerfunctie van het gebied wordt versterkt. Er komen 470 parkeerplaatsen, waarvan circa een kwart bovengronds en driekwart in een goede en veilige ondergrondse parkeergarage. Verder komen er circa 116 woningen, waarvan het merendeel appartementen en een deel eengezinswoningen. Bestaande supermarkten Aldi en C1000 worden in dit scenario verplaatst, wat ruimte geeft aan uitbreiding van bestaande winkels. Verplaatsing van de C1000 wordt alleen toegestaan op voorwaarde dat gegarandeerd wordt dat op de vrijkomende locatie aan de Laanstraat zich geen nieuwe supermarkt kan vestigen. Op deze plek kunnen mogelijk kleinschaligere winkels en woningen ontwikkeld worden.

Dit voorkeursscenario krijgt de voorkeur omdat het belangrijke voordelen biedt, zoals versterking van de winkelstructuur. De entrees van nieuwe winkels worden zo geplaatst dat er een sterke relatie is met het winkelgebied in de Laanstraat. Verder is uit de financiële haalbaarheidstudie gebleken dat het voorkeurscenario ook in financiële zin het beste resultaat levert. Ten slotte sluit het voorkeursscenario ook het beste aan op de particuliere initiatieven in het gebied. Dit scenario heeft dan ook het meeste draagvlak onder de betrokken ondernemers en eigenaren. Dat is belangrijk, want zij vormen een onmisbare schakel in het komen tot een goede en haalbare ontwikkeling van het gebied.

Proces
Wanneer de gemeenteraad 30 september aanstaande besluit tot vaststelling van de ontwikkelingsvisie, willen college van B&W en de private partijen samen het voorkeursscenario verder uitwerken tot een concreet en haalbaar plan. Tijdens dat proces zal de planontwikkeling goed afgestemd worden met de direct omwonenden en de overige belanghebbenden. Om de kansen voor de herontwikkeling van het parkeerterrein Laanstraat en omgeving optimaal te benutten, is besloten tot uitstel van effectuering van de verplaatsing van Kraaij tot 1 april 2010. Dit uitstel is gekoppeld aan de medeondertekening door de heer Kraaij van de intentieovereenkomst, waarin partijen met elkaar afspreken vóór 1 april 2010 een concreet plan uit te werken en een samenwerkingsovereenkomst sluiten.

Communicatie
Direct omwonenden van het terrein hebben in juli 2009 een nieuwsbrief ontvangen met de stand van zaken rond de ontwikkelingsvisie. Begin september volgt een tweede nieuwsbrief. Hierin wordt verder op het proces en het voorkeursscenario ingegaan. Op 31 augustus jl. was er een informatiebijeenkomst voor direct omwonenden en betrokkenen. Op 14 september a.s. is er een informatieavond voor alle geïnteresseerden, in de hal van het gemeentehuis. Op deze avond zal de ontwikkelingsvisie worden toegelicht en is er de gelegenheid vragen te stellen. Voor meer informatie kan met terecht op de internetpagina over dit project: www.baarn.nl/parkeerterreinlaanstraat of contact opnemen met de gemeente Baarn.