Gemeente Dordrecht

Gemeentelijk ondernemersklimaat weer verbeterd

In de landelijke Benchmark Gemeentelijk Ondernemersklimaat scoorde Dordrecht in 2004 een 5.8 en in 2007 een 6.0. In 2010 wil de gemeente graag een 6.2 scoren. Voor Dordrecht een reden om een tussentijdse bedrijvenpeiling uit te laten voeren. In deze peiling waarderen de Dordtse ondernemers het ondernemersklimaat van de stad met een 6.2.

Het vestigingsklimaat krijgt een 6.3 en de gemeentelijke dienstverlening een 5.7. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de Bedrijvenpeiling Gemeente Dordrecht 2008. Het onderzoek is uitgevoerd door het Onderzoekscentrum Drechtsteden. Er zijn in totaal 1600 bedrijven benaderd en bijna 400 bedrijven hebben de peiling ingevuld (een respons van 23,4%). Ook in 2009 zal weer een bedrijvenpeiling uitgevoerd worden.

De bedrijvenpeiling Dordrecht 2008 laat zien hoe zowel de kleine als de grotere Dordtse ondernemers oordelen over het ondernemersklimaat. In het onderzoek zijn ondernemers gevraagd naar hun oordeel over vijf aspecten: het vestigingsklimaat, de dienstverlening van de gemeente, lokale beleidsinitiatieven, arbeidsmarktbeleid en veiligheid.

Verbetering
De gemeente grijpt de resultaten van het rapport aan om actief verder te werken aan het verbeteren van het ondernemersklimaat. Een aantal ontwikkelingen van het afgelopen jaar spelen hier al op in. Zo wordt de bereikbaarheid van de stad verbeterd met de fly-over over de A16, de verbreding van de Mijlweg en de aanpak van het knooppunt N3-A15. De zeehavens worden gerevitaliseerd, dit project wordt versneld uitgevoerd.

Daarnaast zijn het afgelopen jaar veel nieuwe horeca ondernemingen gestart en wordt hard gewerkt aan het cultuur- en evenementenaanbod. Daarnaast is een aantal woningbouwprojecten opgeleverd, zoals Plan Tij en de Hoven.

Voor de verbetering van de dienstverlening werkt de gemeente mee aan diverse landelijke projecten. Zo is de gemeente gestart met het aanpassen van de Algemene Plaatselijke Verordering (APV). Een honderdtal regelingen is al tegen het licht gehouden. Dit moet leiden tot vermindering van regelgeving en regeldruk. Ook is er de ambitie om per 1 januari de omgevingsvergunning te introduceren waarbij 28 vergunningen gestroomlijnd worden en dat levert tijdswinst op voor de aanvrager. Bovendien gaat Dordrecht samen met Rotterdam mee doen aan een landelijke pilot 'Normenkader voor bedrijven' met als doel verbetering van de dienstverlening aan ondernemers, de aanpak van regeldruk en de vermindering van toezichtlasten.

Op gemeentelijk niveau is recent Antwoord(c) ingevoerd als hét loket voor de gemeente. Mocht het antwoord op de vraag niet in Antwoord(c) te vinden zijn, kan een ondernemer 24 uur per dag een vraag stellen via het contactformulier op de website Ondernemen.

Datum 3 september 2009