Gemeente Breda

Keuze voor bustracé via Terheijdenstraat, Delpratsingel en Kennedylaan

Het Bredase College van B&W stelt de gemeenteraad voor akkoord te gaan met een nieuw bustracé van de noordzijde van het nieuwe NS-station naar de Vlaszak via de route
Terheijdenstraat-Delpratsingel-Kennedylaan.

Doordat er in 2012 aan de noordzijde van het spoor een nieuw busstation komt, is het noodzakelijk dat de route van de bussen vanaf dit nieuwe station naar de binnenstad wordt bepaald.

Â

De nu gekozen busroute is ruimtelijk goed in te passen en voldoet aan de eisen van het (hoogwaardig) openbaar vervoer, zoals een goede doorstroming en zoveel mogelijk comfort. De route via de Terheijdenstraat-Kennedylaan voldoet op al deze aspecten beter dan die via de Mauritsstraat-Valkenstraat.

Wethouder Willems: âDe keuze voor het tracé is na uitvoerig onderzoek en discussie tot stand gekomen. Er is daarbij met een groot aantal factoren rekening gehouden. We willen zorgvuldig omgaan met de belangen van omwonenden, maar tegelijk ook een goede oplossing voor het busvervoer in de stad vinden. Het nu gekozen tracé levert voor zo min mogelijk omwonenden overlast op.â

Â

Naar aanleiding van de reacties van omwonenden en andere belanghebbenden is inmiddels al een aantal zaken aangepast. Er is opnieuw nauwkeurig naar het totale verkeerssysteem in een groter gebied gekeken om te bezien of de toename van het aantal verkeersbewegingen op de Delpratsingel teruggebracht kan worden. Daarvoor zijn er zeker mogelijkheden, die in het vervolg verder uitgewerkt worden.

Daarnaast worden na oplevering van het nieuwe NS-station in 2012 de internationale lijnbusdiensten naar de noordzijde van het station verplaatst. De internationale buscharters gaan ook het centrum uit. Een aantal suggesties wordt nog verder uitgediept om uiteindelijk tot een optimale busrouting te komen waarvan omwonenden zo min mogelijk overlast ondervinden. Zij worden ook in het vervolg daarbij weer betrokken.

Â

Op 15 september komt het voorstel tot definitieve aanwijzing van het nieuwe bustracé aan de orde in de commissie Mobiliteit & Milieu. Op 24 september neemt de gemeenteraad een besluit. Alle inspraakreacties en het standpunt van het college zijn terug te vinden in de Nota van Commentaar. Deze ligt ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor en is ook te vinden op de gemeentelijke website www.breda.nl onder âDirect naarâ.

Â

Breda, 3 september 2009

Zie ook:

Keuze bustracé binnenstad Bustracé via Terheijdenstraat, Delpratsingel en John F. Kennedylaan Nieuw bustracé via Terheijdenstraat, Delpratsingel en John F. Kennedylaan