Saxion Hogescholen
BR>

do 03 september 2009

Nieuwe Saxion-lector

Ir. Ynso Suurenbroek is per 1 september aangesteld als lector Brandveiligheid in de bouw. Saxion haalt hiermee een specialist binnen op het gebied van fysieke veiligheidsvraagstukken.

Aanleiding voor het nieuwe lectoraat is dat de bewustwording rondom brandveilig bouwen de laatste jaren sterk is toegenomen. Rampen als Schiphol, Volendam en Enschede hebben hieraan direct bijgedragen.

Het lectoraat moet ervoor zorgen dat dit onderwerp binnen relevante Hbo-opleidingen aan de orde komt. Het gaat dan zowel om Saxion als andere hogescholen die aangesloten zijn bij de Hoger Onderwijs Groep Bouw & Ruimte (HOG). Ook moet het lectoraat bevorderen dat er op dit terrein praktijkgericht onderzoek wordt gedaan door Saxion, in samenwerking met private partijen en genoemde hogescholen. "Een uitvloeisel hiervan is dat het docentencorps op dit terrein verder professionaliseert. En hopelijk kan de samenwerking en de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven op dit terrein door de komst van dit lectoraat worden versterkt", aldus Suurenbroek.

Het lectoraat Brandveiligheid in de bouw valt binnen het Kenniscentrum Leefomgeving: hierin is alle kennis en expertise gebundeld op het gebied van de inrichting en verandering van de leefomgeving.

Over Ynso Suurenbroek

Ir. Ynso Suurenbroek (1961) is na de HTS Civiele Techniek opgeleid tot beroepsbrandweerofficier, gevolgd door de studie Bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Na tien jaar ervaring als beroepsbrandweerofficier in Den Haag, Groningen en in de offshore-industie, heeft hij zijn parttime dienstverband bij de Brandweer Hengelo jarenlang gecombineerd met het docentschap aan Universiteit Twente. Daarnaast doceerde hij één dag in de week Fire Safety Engineering aan de Hanzehogeschool Groningen. Tevens is hij buitengewoon Raadslid binnen de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De overige tijd benut Suurenbroek voor zijn eigen adviesbureau gericht op brandonderzoek en advies voor organisatiekundige en technische vraagstukken binnen de bouw en infrastructuur, planologie, industrie en brandweer. Hij koppelt een grondige kennis van de bouw met brandtechnische knowhow én praktijkervaring op het gebied van brandbestrijding.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------