KNHS

Barrièrespringen levert bijna zevenduizend euro op voor Pink Ribbon 3 september 2009
Albert zoer met de winnaressen Kim en Suzan

HALFWEG - Bijna zevenduizend euro werd dinsdagavond in Staphorst bijeengesprongen tijdens het Benefiet Barrièrespringen voor de Stichting Pink Ribbon. Een iets kleiner bedrag dan de organisatie gehoopt had, maar de dames van Pink Ribbon reageerden verguld. We zijn hier heel blij mee. Hierdoor kan weer meer onderzoek gedaan worden naar en voorlichting gegeven worden over borstkanker.

Slecht weer in de uren voorafgaand aan het evenement, deed het ergste vrezen. Zou er wel genoeg publiek komen? Kan er überhaupt wel zo hoog gesprongen worden?, vroeg de organisatie zich wanhopig af. Maar alsof hogere machten het initiatief goed gezind waren, werd het klokslag half zeven droog zodat de veertien deelnemers de strijd volop konden aanbinden. Van de zes hindernissen achter elkaar stond de laatste in de eerste ronde op een hoogte van één meter vijftig. Iedereen bleef foutloos. Wederom lieten alle combinaties de balken liggen. Pas in de tweede barrage vielen er balken. Ook Albert Zoer, afgelopen zondag nog winnaar van individueel EK-brons, kreeg een springfout op de laatste hindernis. Zondag, in het Engelse Windsor, was het nog de eerste hindernis die hem het goud kostte. Ik had zondag met iets meer ritme moeten beginnen, maar ik weet zeker dat die balk was blijven liggen als ik er nog tien keer naartoe zou rijden. Dus dat was flink balen. Toch gingen slechts een paar Nederlandse springruiters Zoer voor als medaillewinnaars op een EK. Van hen won alleen Johan Heins de gouden plak. Dinsdagavond in Halfweg begon die wetenschap pas goed door te dringen. Het is echt een topprestatie die Zoer in Windsor geleverd heeft. Zoer werd in Halfweg dan ook terecht gehuldigd. En de twee meiden van ponyclub Zuidwolde die de verkiezing van de mooiste roze Pink Ribbon-outfit wonnen, hoefden ook niet lang na te denken over de vraag bij welke EK-ruiter zij hun gewonnen stalbezoek zouden gaan doen. Bij Albert Zoer natuurlijk, luidde het eensgezind. We gaan met de hele ponyclub. Dat zijn er maar vijftig ofzo, lieten Kim Zantingh en Suzan Streutker enthousiast weten. De afspraak is direct gemaakt: woensdagmiddag zestien september is het zo ver.

Bram van Es uit Beilen en de voor Stal Zoer rijdende Zwitser Thomas Ogi wonnen de benefietwedstrijd in Halfweg. Uiteindelijk kregen zij beide op een hoogte van één meter negentig een springfout. Klaas Jan Harke uit Staphorst werd knap derde met de pas zevenjarige Vancouver. Mensen die de opbrengst nog willen vergroten, kunnen hun bijdrage storten op bankrekeningnummer 36.08.84.059 t.n.v. Barrièrespringen, het goede doel.

Hoorn en Houtzager hebben er nog steeds de balen van Halfweg - Nog maar net goed en wel op Nederlandse bodem waren de drie noordelijke EK-springruiters gisterenavond alweer afgereisd naar Halfweg. In de idyllisch gelegen buurtschap tussen Staphorst en IJhorst zetten Angelique Hoorn uit Wanneperveen, Marc Houtzager uit Rouveen en bronzen medaille winnaar Albert Zoer uit Echten zich middels hun sport in voor het Barrièrespringen voor het goede doel, een jaarlijks terugkerend benefietconcours.

Zoer had een geschikt ros meegenomen, Hoorn en Houtzager waren zonder paard. Houtzager wist dat vanaf het begin. Hoorn meldde zich maandag af. Ik ben nog maar net goed en wel terug en heb geen geschikt paard, liet Angelique Hoorn weten. Toch zal het EK-resultaat in het Engelse Windsor ook enigszins meegespeeld hebben. Twee jaar geleden in Mannheim werd nog de gouden teamplak mee naar Nederland genomen. De vierde plaats die de Nederlanders vrijdag in de achtertuin van de Engelse koningin behaalden, was dan ook niet een positie waar het team van bondscoach Rob Ehrens tevreden mee was. We zijn echt teleurgesteld. We gingen voor een medaille, aldus Hoorn.

Volgende week kan Nederland in het Canadese Calgary in de revanche. We gaan daar met hetzelfde team heen als waarmee we in Winsor reden, vertelt Marc Houtzager. Dan proberen we de teleurstelling van het EK om te zetten in winst in de landenwedstrijd, klinkt het strijdlustig.

Foto: Albert Zoer met de winnaressen Kim en Suzan van Ponyclub Zuidwolde Zij wonnen een stalbezoek bij de bronzen medaillewinnaar.