Gemeente Stadskanaal

De toespraak die burgemeester Galama hield tijdens haar installatie en beëdiging op 2 september 2009:

"Geachte Commissaris, leden van de Raad, college, secretaris, griffier en alle aanwezige medewerkers. Bestuurders van ons omringende gemeenten, van samenwerkende organen en van werkzame organisaties in onze gemeente. Dierbaren, Bob Harder en onze dochter Gea, familie en vrienden. Maar bovenal u als inwoners van de gemeente Stadskanaal.

Allereerst wil ik u dankzeggen voor de warme ontvangst, de ontspannen sfeer waarin ik in de afgelopen weken een klein beetje mocht kennismaken met de gemeente. Dank ook voor de woorden van u, commissaris Van den Berg en die van de heer Schoenmaker. Dank aan de locoburgemeester, Jan Willem van de Kolk, voor zijn woorden en voor zijn waarneming in de afgelopen twee maanden.

Vandaag begint het dan echt! Ik heb zojuist de belofte uit mogen spreken om mij bestuurlijk voor het volle pond in te gaan zetten voor de inwoners van de gemeente Stadskanaal. Een Friezin die in het Groningse wil werken, een Friezin die een 'gouden eiland' zoals Henk van Klinken het schilderde, achterlaat. 'Wat bezielt je, wat zie je erin?', waren vragen die op mij afgevuurd werden nadat bekend was dat de Raad van Stadskanaal unaniem voor mij had gekozen.

Die vragen waren niet zo moeilijk te beantwoorden als je enigszins zicht hebt gekregen op de gemeente en wat er zich allemaal afspeelt. Ik heb de vragenstellers uitgenodigd om de gemeente Stadskanaal eens te komen bezoeken. Want kijk om je heen en je wordt verrast door de groene long en het prachtige landelijke gebied. Het landelijk gebied met het langgerekte kanaallandschap en de zanderige gronden met bossingels en houtwallen, de dorpen en de buurtschappen, de aanwezigheid van de agrarische sector, dat alles gecombineerd met een hoofdplaats als Stadskanaal, die bol staat van de voorzieningen. Het herinnerde mij aan de gebieden waar ik eerder heb gewerkt en gewoond en voelde voor mij als 'thuis' qua omgeving.

'Maar het is er toch armlastig en mistroostig?', werd mij gevraagd. En wederom zou ik zeggen: 'Kom kijken!'. Want waar vind je zo'n groot aantal voorzieningen binnen een gemeente met ruim 33.000 inwoners?! Een eigen theater, een ziekenhuis, vele onderwijsinstellingen op moderne leest geschoeid. Een meer dan ruim winkelaanbod, zowel in Stadskanaal als Musselkanaal, ruime sport- en vrijetijdsvoorzieningen. Voldoende mogelijkheden om te wonen in een omgeving waar nog met respect voor het groen is ontwikkeld. Niet voor niets dus een gemeente om in te kunnen werken en wonen. Niet voor niets heeft Stadskanaal een regiofunctie voor de omliggende gebieden!

'Is er dan niets wat zorgelijk is?', werd mij gevraagd. Ja, ook ik zie natuurlijk dat de huidige tijd niet aan Stadskanaal voorbij gaat. Economisch gezien gaat het in Nederland niet zoals in 2006/2007 werd verwacht. Toen groeiden de bomen tot in de hemel. De werkgelegenheid in onze gemeente kan en moet versterkt worden, er moeten nieuwe kansen gecreëerd worden voor onze jongeren en jongvolwassenen om hier passend werk te vinden en te kunnen blijven wonen. Dat is niet alleen belangrijk voor de economische structuur maar ook zeker voor de sociale structuur, zowel in Stadskanaal als in onze dorpen.

Het stemt mij dan ook positief dat er in Stadskanaal goed wordt samengewerkt tussen onderwijsinstellingen, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en gemeente. Dat is de basis om tot nieuwe ontwikkelingen te komen, het vestigen van hedendaagse bedrijven te bewerkstelligen. Want de ruimte is beschikbaar, de arbeidsmentaliteit goed en de omgeving is filevrij en geeft rust en ruimte.

Ook op het gebied van recreatie en toerisme, één van de speerpunten van de Raad, zijn er kansen, zowel op gebied van natuur, cultuur als ontspanning. Voor het benutten van die kansen is samenwerking essentieel, niet alleen met partijen binnen de gemeente maar ook zeker daarbuiten. Als wij bezoekers, toeristen willen verwelkomen zullen we creatief en integraal moeten werken. Kijken waar het aanbod versterkt kan worden met aantrekkelijke recreatievaart, pleisterplaatsen, horecavoorzieningen, wandel-, fiets- en ruiterpaden. Daarbij tegelijkertijd gebruik maken van opgaven die er nog liggen, zoals invulling van de EHS. Dit kan alleen als je bereid bent elkaar als partijen, ook als gemeenten, iets te gunnen, ontwikkelingen op elkaar te laten aansluiten. Want tenslotte laat een bezoeker zich niet leiden door provincie- of gemeentegrenzen.

Uitwerking van dit speerpunt, tezamen met private partijen, biedt tevens kansen voor verbreding van de werkgelegenheid en versterkt het gebied, zowel qua wonen als qua landschap. Ook daarom is het van belang - ik wil dat hier toch even expliciet benoemen - dat de STAR, na de brand van vorige week donderdag, weer zo snel mogelijk optimaal kan gaan draaien.

Geachte Raadsleden, u zocht een burgemeester die een klimaat voor verandering kan scheppen, die samen met u, het college maar zeker met ondernemers, organisaties en vooral inwoners zoekt naar nieuwe mogelijkheden. Die de historische pioniersgeest in het gebied mee laat opleven.

Ik kijk er naar uit om in de komende maanden, tezamen met de verantwoordelijke collegeleden kennismakingsbezoeken af te leggen bij bedrijven, maatschappelijke organisaties, belangenverenigingen e.d. om mij te laten informeren, maar vooral ook om te horen wat voor plannen en ideeën er leven, wat er 'borrelt' onder de bevolking om zodoende te kijken of er zaadjes zijn, die wij kunnen zaaien om nieuwe zaken op te laten bloeien. Bezoeken aan al onze dorpen en kernen, bij de plaatselijke belangenverenigingen om mij zodoende ook een goed beeld te kunnen vormen van de gehele gemeente.

Geachte Raad, u zocht een burgemeester die tussen de mensen wil functioneren. Ik ga ervan uit dat het nooit meer zo dicht tussen de mensen zal zijn als hoe ik dat op Vlieland heb meegemaakt, maar ben gaarne bereid bereikbaar en zichtbaar te zijn. Dat betekent voor mij dat burgers mij aan moeten kunnen spreken en dat ik belangstelling heb voor zaken die burgers, hun verenigingen belangrijk vinden. Ik kijk dan ook uit naar die contacten en zal gaarne evenementen van verenigingen op het gebied van cultuur en sport en spel bezoeken.

Geachte leden van de Raad, Er staat ons veel te doen, u hebt een ambitieus programma en ik ga er vanuit dat die ambitie zo vlak voor de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen niet zal verminderen. Ik vertrouw erop dat wij gezamenlijk, met het college en de gehele organisatie op een open, transparante en respectvolle wijze invulling weten te geven aan die ambities.

Ik stap als uw burgemeester niet geheel in een nieuwe rol, maar wel binnen een groter geheel. Mijn rol kan uitsluitend uit de verf komen als wij elkaar, ieder vanuit onze eigen verantwoordelijkheid, de ruimte geven, de bereidheid hebben elkaar over en weer te informeren en aan te spreken. Dat in het besef dat vertrouwen in elkaar en het samen willen doen de basis is voor het beste resultaat voor onze inwoners.

Bij mijn afscheid van het 'gouden eiland' Vlieland werd ik neergezet als een energieke dame, niet makkelijk, maar wel daadkrachtig en steeds in het belang van haar inwoners werkend. Geachte Raad, ik realiseer mij dat u met uw keuze voor mij enkele tradities heeft doorbroken en dat er vanaf de zijlijn oplettend naar zal worden gekeken. Ik hoop en vertrouw erop dat dat na enige tijd, door onze goede samenwerking, en op basis van resultaten naar de achtergrond zal zijn verdwenen. Ik voel mij vandaag zeer vereerd en dank u voor het in mij gestelde vertrouwen. Ik zal gaarne mijn energie en daadkracht voor de volle honderd procent inzetten voor de inwoners van onze mooie Groningse gemeente!

Geachte aanwezigen, ik kom tot afronding. Ik dank een ieder die heeft bijgedragen aan mijn benoeming, de Koningin, de minister van BZK, commissaris Van den Berg, de kabinetschef, de vertrouwenscommissie, maar bovenal u, leden van de Raad.

Een persoonlijk woord van dank wil ik ook graag richten tot Bob Harder, mijn klankbord en eeuwige maatje, en tot onze lieve dochter Gea, die in de afgelopen periode mij wederom gesteund hebben bij alle nieuwe ontwikkelingen en wederom begrip hebben getoond dat ik dwars tegen alles in weer naar een ander gebied verhuis dan waar jullie in bivakkeren. Ik dank jullie daarvoor en hou van jullie!

Ik spreek de wens uit dat wij allen een mooie, succesvolle periode tegemoet gaan. Ik ga ervoor!

Daarbij voel ik mij gesteund door u, door de warme ontvangst van vandaag, de gesproken woorden en door de aanwezigheid van mijn familie en vrienden. Familie en vrienden die ik nu weer makkelijker met een bezoekje kan vereren of die ik kennis kan laten maken met onze mooie gemeente als ze mij vanaf de kerstperiode bezoeken in mijn nieuwe woning in mijn nieuwe gemeente.

Ik ben ervan overtuigd dat de Friezen na zo'n bezoek géén vreemde vragen meer zullen stellen."


* 3 september 2009