Gemeente Tilburg

Persbericht
3 september 2009

Gemeente Tilburg ontwikkelt aanbod begeleiding

Steeds meer mensen doen mogelijk beroep op hulp door bezuiniging AWBZ

De gemeente Tilburg ontwikkelt op dit moment een aanbod voor begeleiding voor mensen met een lichte beperking. Zij krijgen hun begeleiding namelijk niet langer vergoed vanuit de AWBZ. Dat komt door bezuinigingen van het Rijk. Daardoor kloppen mogelijk meer mensen voor hulp bij de gemeente aan. In 2009 en 2010 helpt MEE regio Tilburg de mensen om oplossingen te vinden. De gemeente denkt voor het aanbod bijvoorbeeld aan uitbreiding van de dagopvang voor ouderen en uitbreiding van de maatjesprojecten voor mensen met psychiatrische problemen.

Scenario's

Met het aanbod wil de gemeente de ergste gevolgen van de AWBZ pakketmaatregel verzachten. Hoever de gemeente kan gaan, is afhankelijk van het beschikbare geld. Van het Rijk krijgt de gemeente slechts 12 procent van het bezuinigde bedrag.

"Tegen het einde van dit jaar maken we een eerste inventarisatie van de zorgvragen die worden gesteld", licht wethouder Gon Mevis (zorg en welzijn) toe. "Deze inventarisatie is aanleiding tot het opstellen van drie scenario's: een hoog-, midden- en een basisniveau van Wmo zorg- en dienstverlening op het gebied van begeleiding. De raad kan vervolgens een keuze maken voor een van de scenario's."

Cijfers

De bezuiniging van het Rijk heeft naar schatting gevolgen voor:
· 94 ouderen met beginnende dementie of ouderdomsklachten;

- 1530 mensen met een lichamelijke, zintuiglijke of licht verstandelijke beperking;

· 483 mensen met psychiatrische problemen;
· een nog onbekend aantal kinderen en jongeren (landelijk circa 15.850).

Ongeveer de helft van deze mensen verliest door de AWBZ-pakketmaatregel alle uren begeleiding. De andere helft verliest een deel van de uren begeleiding. Mensen die hun begeleiding verliezen, kunnen contact opnemen met MEE regio Tilburg (013 - 542 4100). MEE helpt om een oplossing te vinden.

---