ANBO

ANBO en FNV

Gepensioneerden in pensioenbesturen

De grootste ouderenbond van Nederland ANBO is blij met de motie van de regeringsfracties over de medezeggenschap van gepensioneerden. Daarin wordt de regering gevraagd te bevorderen dat sociale partners en ouderenbonden binnen tien weken met "breed gedragen" alternatieve voorstellen komen.

Een voorstel van Koºer Kaya (D66) en Blok (VVD) om de medezeggenschap van gepensioneerden in bedrijfstakpensioenfondsen via de wet te regelen, kreeg vandaag geen meerderheid in de Tweede Kamer. Veel Kamerfracties zijn bang dat gepensioneerden dan alleen voor hun deelbelangen opkomen. Daarnaast vinden de meeste fracties dat als je gepensioneerden een bestuurszetel geeft, dit dan ook moet regelen voor jongeren en bijvoorbeeld vrouwen.

Solidariteit
Pensioenen zijn een zaak van werkgevers en werknemers. Men vergeet echter dat de werknemers eigenlijk de vakbonden zijn. Die vertegenwoordigen al deze groeperingen al. Ruim 22 procent van de achterban van de vakbonden is gepensioneerd en hun belangen worden net zo goed bewaakt als die van alle andere deelnemers in een pensioenfonds.

ANBO en Vakcentrale FNV hebben eerder dit jaar al een doorbraak bereikt bij de medezeggenschap van gepensioneerden. Vertegenwoordigers van gepensioneerden gaan via ANBO al deel uitmaken van besturen van bedrijfstakpensioenfondsen. Die zullen zich net als andere vertegenwoordigers inzetten voor de belangen van zowel jongeren, vrouwen, werknemers als gepensioneerden. "Die solidariteit is van belang en dient in de nieuwe voorstellen tot uitdrukking te komen", aldus ANBO-directeur Liane Wubbels.

De Kamer stemt 8 september over de motie van CDA, PvdA en ChristenUnie.