Siemens

Persbericht

I/DT 200909.219

Den Haag, donderdag 3 september 2009

Nieuwe Sinumerik CNC-besturing voor werktuigmachines

Met de nieuwe Sinumerik 828D breidt Siemens Drive Technologies haar aanbod van CNC besturingen uit met een model voor compacte werktuigmachines. De besturing is uitgerust met krachtige CNC-functies zoals intelligente kinematische transformaties en een efficiënt tool management. CNC, PLC, bedienpaneel en asregeling zijn geïntegreerd in een compacte en robuuste panelbesturing. De systeemsoftware is afgestemd op de toekomstgerichte eisen van draaibanken en freesmachines. De Sinumerik 828D kan zowel volledig in dialoog als in ISO grafisch worden geprogrammeerd en is daarmee universeel inzetbaar.

Naast de Sinumerik 802D sl voor eenvoudige machines in het standaard segment en de 840D sl voor geavanceerd gebruik in het premium segment, is er nu de nieuwe Sinumerik 828D voor veeleisende draaibanken en bewerkingscentra in de compacte klasse. Met intelligente kinematische transformaties, het efficiënte gereedschapsbeheer en de 80-bits floating point nanoprecisie biedt de nieuwe besturing functionaliteiten die tot dusverre alleen in high-end CNC-machines in het premium segment beschikbaar waren.

De Sinumerik 828D is zowel geschikt voor de productie van enkelstuks en kleine series als voor de vervaardiging van grote series. De programmeer- en omsteltijd kan bij de productie van kleine aantallen sterk worden teruggebracht door gebruik te maken van de grafische WorkStep programmering van ShopMill en ShopTurn. Bij grootschalige serieproductie zorgt het gebruik van programGuide voor de eenvoudige invoer van technologiecycli en levert het, gecombineerd met geavanceerde programmeermogelijkheden, een aanzienlijke reductie van de bewerkingstijd op. Daarnaast kan net als in Azië en de Verenigde Staten in ISO worden geprogrammeerd. Hiermee ondersteunt de Sinumerik 828D alle universeel toegepaste CNC-programmeermethoden, zodat machinefabrikanten wereldwijd slechts één besturing hoeven aan te bieden.

Met de introductie van de Sinumerik 828D komen voor het eerst technologieën uit de moderne PC- en mobiele telefonie beschikbaar voor machines in het compacte segment. Uitgebreide grafische online helpfuncties, ondersteuning door animatie en een nieuw type invoerondersteuning met bewegende beelden vormen de basis voor een groot bedieningsgemak. USB-, Compact Flash (CF) card- en meerdere Ethernet-poorten zorgen voor een probleemloze en snelle overdracht van gegevens of voor de integratie van de besturing in bedrijfsnetwerken. Met de ingebouwde Easy Message-functionaliteit verstuurt de Sinumerik 828D berichten voor procesbewaking via SMS. Afhankelijk van de profielinstelling van de ontvanger verstuurt de machine informatie over de status van het onderhanden werk, over de toestand van de gereedschappen, over opgetreden storingen of over het onderhoud van de machine. Hiermee kan de stilstandtijd van de machine tot een minimum worden teruggebracht.

De Sinumerik 828D is ontwikkeld en geoptimaliseerd voor frees- of draaitoepassingen. De freesvariant is exact toegesneden op de eisen van verticale bewerkingscentra, eventueel uitgebreid met een A-as voor bijvoorbeeld de bewerking van cilindrische werkstukken of een NC draaitafel voor de bewerking van schuine vlakken. Met het nieuw ontwikkelde, intelligente Advanced Surface biedt de Sinumerik 828D ook een sterke verbetering voor de snelle en efficiënte productie van uiterst nauwkeurige matrijzen.

De draaivariant van de 828D is speciaal ontworpen voor schuinbeddraaibanken met een revolver.
Naast aangedreven gereedschappen voor de bewerking van kopse kanten en mantelvlakken, met of zonder Y-as, ondersteunt het systeem tevens alle mogelijkheden van het werken met een volwaardige subspil. Deze mogelijkheden kunnen eenvoudig en snel worden geprogrammeerd en gecontroleerd met de 3D simulatie.

Doordat de draai- en freesvarianten volledig zijn afgestemd op de betreffende machinetoepassing, is de systeemsoftware in vergelijking met universele systemen aanzienlijk minder complex. Daarbij zijn de systeemparameters vooraf gedefinieerd afhankelijk van de toepassing, waardoor de inbedrijfstelling voor de machinefabrikant een minimum aan werk betekent. Met Easy Extend kan de fabrikant extra accessoires zoals rondtafels en stangenladers eenvoudig toevoegen. Voor het inbedrijfnemen van deze optionele componenten in het veld is geen specialistische CNC-kennis meer vereist, wat duidelijke besparingen op het gebied van servicekosten met zich meebrengt.

De Sinumerik 828D is beschikbaar met een horizontaal en verticaal bedieningspaneel. Beide varianten zijn er in twee performance klassen, waardoor de Sinumerik 828D optimaal kan worden afgestemd op de specifieke inbouwsituatie en de prestatie-eisen van de te gebruiken machine. Dankzij de minimale afmetingen kan de nieuwe Sinumerik probleemloos in zelfs de meest compacte machines worden geïntegreerd. Ondanks de compacte afmetingen van de besturing is de bediening met het hoge-resolutie 10,4-display en het volwaardige QWERTY-toetsenbord uiterst eenvoudig. De CNC is robuust uitgevoerd in een slijtvast magnesium die-cast bedieningspaneel en CNC-toetsenbord en de CNC-elektronica heeft slechts een beperkt aantal interfaces. Tenslotte is de nieuwe CNC geheel onderhoudsvrij zonder ventilatoren, harddisk of batterijen.

De nieuwe Sinumerik 828D is voor het eerst werkend te zien op de EMO in Milaan.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Drive Technologies, Daniel Kofman
Tel: (070) 333 2593
E-mail: daniel.kofman@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/industry

Nadere inlichtingen voor de redactie
Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo