Woonbond


03-09-2009

Brede steun voor verhuiskostenvergoeding commerciële sector

Huurders van zelfstandige woonruimte in de commerciële huursector krijgen bij renovatie of sloop recht op een verhuiskostenvergoeding van minimaal 5264,28. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van minister Van der Laan om dit te regelen in het Burgerlijk Wetboek. Huurders van woningcorporaties hadden dit recht al eerder. De Woonbond heeft zich jarenlang sterk gemaakt voor het recht op verhuiskostenvergoeding voor alle huurders en is verheugd dat het nu wettelijk wordt geregeld.

In de Kamer is eveneens draagvlak om het bedrag jaarlijks automatisch te indexeren. Nu is het al mogelijk om de vergoeding te verhoging met het inflatiecijfer, maar dit vereist elk jaar een aparte beslissing. Kamerlid Van Gent van GroenLinks bepleitte een verhuiskostenvergoeding voor huurders van onzelfstandige woonruimte. Zij zouden een vijfde ( 1027) van de vergoeding bij zelfstandige woonruimte moeten krijgen. De minister reageerde niet enthousiast, maar zet de komende week alle plussen en minnen op een rijtje.

Verhuurders proberen in de praktijk nog wel eens onder de plicht van een verhuiskostenvergoeding uit te komen. Bijvoorbeeld door de ingreep geen renovatie maar onderhoud te noemen en het vervolgens in bewoonde staat uit te voeren, met alle overlast van dien. Of door de bewoner te laten kiezen uit verschillende pakketten, zodat er geen sprake is van gedwongen verhuizing en er dus geen vergoeding betaald hoeft te worden. De minister heeft toegezegd in het najaar met voorstellen te komen om het misbruik tegen te gaan. Dit wordt gekoppeld aan het wettelijk regelen van het Lokaal Handvest.

Op dinsdag 8 september stemt de Tweede Kamer over het wetsvoorstel.