Gemeente Langedijk


* Modder op de weg is "Maatschappelijk onverantwoord"

Modder op de weg is "Maatschappelijk onverantwoord"

03 sep 2009 -
De zomer is nog niet voorbij, maar er wordt al volop kool geoogst in Langedijk.
Het duurt niet lang meer of de traditionele ` koolcampagne' is in volle gang. Dat tuinders daarbij de openbare weg moddervrij houden, is een kwestie van `maatschappelijk verantwoord ondernemen'.

De `koolgemeente' van weleer is Langedijk allang niet meer - die eer is tegenwoordig eerder weggelegd voor buurgemeente Harenkarspel - maar de land- en tuinbouw vormt nog steeds een belangrijk onderdeel van de lokale economie en het landschap. De agrarische producten die in Langedijk worden geteeld, worden na de oogst van het land naar het bedrijf getransporteerd. Daar worden ze opgeslagen of direct verwerkt. Met name in de herfst ging de oogst de afgelopen jaren nog wel eens met overlast gepaard. Als het land nat is wordt de prut door de trekkers die de kool of bollen naar het bedrijf transporteren de weg opgereden. Dat leidde regelmatig tot modderige, spekgladde wegen en, in het verlengde daarvan, levensgevaarlijke situaties.

Controle
Voor de politie en de gemeente is dat al jaren reden om te controleren op naleving van het modderbeleid. Dat komt er op neer dat tuinders de weg schoon moeten houden. Zeker als het regent is het onmogelijk om de weg moddervrij te houden, maar om aankoeken te voorkomen moet deze modder direct worden verwijderd. Bovendien worden andere weggebruikers met behulp van waarschuwingsborden gewezen op mogelijke risico's die voortvloeien uit de oogstwerkzaamheden.

Direct verwijderen
`Maatschappelijk verantwoord ondernemen' is een begrip dat de laatste jaren veel opgang maakt in het bedrijfsleven. De land- en tuinbouw vormt een volwaardig onderdeel van dat bedrijfsleven. De gemeente roept agrarische ondernemers dan ook op om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, door in de komende koolcampagne de risico's voor andere weggebruikers tot een minimum te beperken. Dat kan maar op één manier: door modder die onverhoopt op het wegdek terecht is gekomen, direct te verwijderen. Alleen op die manier kunnen gevaarlijke situaties én bekeuringen worden voorkomen.