'47% Minder recidive na werkstraf'

03/09/2009 13:06

Stichting Reclassering Nederland

Werkstraf voorkomt meer criminaliteit

De werkstraf werkt. Dat is de belangrijkste conclusie van hoogleraar criminologie Paul Nieuwbeerta. Samen met het Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) onderzocht hij ruim zevenduizend daders van achttien tot vijftig jaar die in 1997 een werkstraf kregen opgelegd. De groep is over een periode van acht jaar vergeleken met 3.500 daders die door de rechter tot een gevangenisstraf van maximaal zes maanden werden veroordeelt.

Volgens Nieuwsbeerta recidiveren daders met een werkstraf 47% minder vaak dan kort gestrafte gedetineerden. Sjef van Gennip, algemeen directeur Reclassering Nederland: "Dit onderzoek toont aan de werkstraf een effectieve sanctie is om criminaliteit terug te dringen." Uit cijfers van de reclassering bleek al dat het terugvalpercentage van werkgestraften lager is dan van gedetineerden.

Uit cijfers van Reclassering Nederland blijkt verder dat het aantal zedendelicten dat afgedaan wordt met een werkstraf, sterk is afgenomen. In vergelijking met vorig jaar zijn er minder werkstraffen opgelegd voor ontucht, verkrachting en pedofilie. Reclassering Nederland vindt dat daders van ernstige zeden- en geweldsdelicten geen werkstraf horen te krijgen. Op dit moment is daarvoor wetgeving in voorbereiding. "Daarin wordt ook geregeld dat werkgestraften niet meer dan twee keer voor hetzelfde delict een werkstraf kunnen krijgen. Iets wat ik toejuich", aldus Van Gennip.





http://www.reclassering.nl