CDA

Jack Biskop: Plan om spijbelen tegen te gaan

Als leerlingen regelmatig spijbelen, is dit vaak een teken van grotere problemen, of een voorbode van schoolverlaten-zonder-diploma. Vandaar dat de politiek veel waarde hecht aan een goede aanpak van spijbelen. Deze week sprak de Kamer hierover met staatssecretaris Van Bijsterveldt. CDA-kamerlid Jack Biskop presenteerde tijdens dit debat een 5-puntenplan om spijbelen tegen te gaan. Het plan geeft scholen en gemeenten een aantal praktische handreikingen om spijbelen tegen te gaan.

Biskop: âZo is het erg belangrijk dat een leerling zich gekend voelt op school. Je hoort niet alleen volgens de regels op school, je hoort er ook bij. Scholen moeten hun leerlingen kennen. Als zij spijbelen is het vervolgens belangrijk dat het opgemerkt wordt. Niet alleen door de klas, maar ook door de ouders van de leerling. Een smsje naar de ouders is heel effectief, vooral als de leerling vervolgens een sms krijgt dat zijn ouders zojuist op de hoogte zijn gebracht van het feit dat hij spijbelt.â

Het puntenplan geeft verder ideeën voor een betere verzuimmelding, voor meer aandacht voor leerplichtambtenaren en voor betere communicatie tussen scholen, ouders, gemeenten en leerlingen.
---