Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Erika raast over Bovenwindse eilanden
3 september 2009 - De tropische storm Erika raast vandaag over de Bovenwindse eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Rond 04.00 uur lokale tijd is Erika de drie Antilliaanse eilanden vanuit het oosten genaderd en zal zich in de loop van de dag noordwestwaarts richting Puerto Rico bewegen.
Satellietbeeld Erika 10.45 uur UTC. Beeld National Hurricane Center Erika zal naar verwachting zich niet ontwikkelen tot een orkaan en het komende etmaal verzwakken tot een tropische depressie. De getroffen eilanden in het Caribische gebied zullen desondanks te maken krijgen met minimaal windkracht 8 en behoorlijke regenval. Dat kan 50 tot 100 millimeter regen zijn en misschien zelfs lokaal 200 millimeter.

Het is de eerste tropische storm dit orkaanseizoen die over dit gebied trekt. Overigens worden er minder orkanen verwacht tijdens dit Atlantische orkaanseizoen. El Niño en de minder hoge oceaantemperaturen temperen het ontstaan van tropische stormen en orkanen.

De verwachting is dat Erika vrijdag voor of boven Puerto Rico in kracht afneemt. De daaropvolgende dagen zal ze als tropische depressie in noordwestelijke richting verder gaan waar onder meer Dominicaanse Republiek, Haïti en de Bahama's last van regenbuien en windstoten kunnen hebben.

---

Eerste uitgave: 03-09-09